Liive soovitab valitsusele naftamaksu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Energia juht Sandor Liive soovitab valitsusel maksustada põlevkivitööstus nafta hinna järgi maailmaturul, mitte aga kägistada teda keskkonnatasudega.


«Küsimus on ka põhimõttes, minu meelest tuleks kaaluda naftamaksu sisseviimist,» märkis Liive. «Kui põlevkivi tagab energiajulgeoleku, siis ei ole mõtet seda liigselt maksustada.»

Naftamaks tähendaks siis seda, et energeetikaettevõtted maksustataks maksuga, mis ei sõltu mitte kaevandamis- või tootmismahtudest, vaid nafta maailmaturu hinnast. Mida kõrgem see on, seda suuremat maksu ettevõtted tasuksid. Sellisel juhul oleks rahul ettevõtted, kes madala naftahinna korral ei peaks muretsema ellujäämise pärast. Rahul oleks ka riigikassa, saades kokkuvõttes mitu korda suuremat tulu kui keskkonnamaksudelt.

Liive sõnul on energiakompanii ja Jordaania valitsuse vahel käivate kõneluste põhiteema see, mis kasu saab Jordaania riik sellest, kui Eesti Energia põlevkivi kaevandama hakkab. Liive sõnul on see loomulik, et riik maavarade kasutamiselt tulu soovib.

Samal põhimõttel võiks ka Eesti riik maksustada põlevkivienergeetika. Kui praegu läheb lõviosa põlevkivist elektri tootmiseks, siis lähiaastail vahekord muutub ja põhiliselt kaevandatakse põlevkivi õli ja nafta tootmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles