Ilves idanaabritest: Brüssel ainult lubadusi ei usu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Euroopa Liidu ja Ukraina, Gruusia, Moldova kui meie ühenduse idapartnerite huvi üksteise vastu peab olema vastastikune ja siiras, rõhutas Ilves kohtumisel Poola riigipea Bronisław Komorowskiga.

Nii kohtumisel Komorowskiga ja hiljem ka esinemisel Poola suursaadikute aastakonverentsil oli üheks oluliseks teemaks Euroopa Liidu idapartnerluspoliitika.

«Euroopa Liit on valmis, ja see on kogu demokraatliku Euroopa huvides, toetama neid riike euroopalike väärtuste omaksvõtmisel poliitikas, majanduses, õigusemõistmises, mille nähtavaks tulemuseks saaks olla assotsiatsioonilepingud Euroopa Liiduga,» ütles president Ilves.

«Ent selle eelduseks on Ukraina, Gruusia ja Moldova sihikindel ja usutav tegevus lähenemisel Euroopa Liidule ja neile põhimõtetele, millele Euroopa Liit toetub,» sõnas Eesti riigipea.

«Sõnadest ja lubadustest üksi ei piisa. Brüssel ainult lubadusi ei usu. Tegusid on vaja. Esmalt on aga tarvis nende riikide arusaadavat ja lõplikku valikut, otsust – kuhu nad tahavad kuuluda.»

Nii tuleb president Ilvese sõnul Euroopa Liidul ilmutada Ukraina, Gruusia ja Moldova puhul samaaegselt heatahtlikkust, kannatlikkust ja nõudlikkust, järeleandmatust seal demokraatlike reformide süvendamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles