ELi pangad peidavad endas süsteemset riski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Royal Bank of Scotlandi kontor Londoni Citys.
Royal Bank of Scotlandi kontor Londoni Citys. Foto: SCANPIX

Et Euroopa järgmise finantskriisi üle elaks, peavad kontinendi pangad oma bilansse otsustavalt koomale tõmbama, näitab Royal Bank of Scotlandi analüüs.

RBSi analüütikute rehkenduse järgi peavad euroala pangad oma bilansside «jätkusuutlikkuse» tagamiseks vabanema 2016. aastaks vähemalt 2,7 triljonist eurost.

Kokku on sektori varad praegu väärt ligi 33 triljonit eurot – peaaegu kolm ja pool korda üle eurotsooni sisemajanduse aastase kogutoodangu (SKT).

«Kui tuleb panganduskriis ja pangad on majandusest kolm korda suuremad, siis ei saa valitsused neid kõiki toetada,» ütles RBSi Euroopa krediidiuuringute juht Alberto Gallo.

«[Euroopa pangandussüsteem] on maailma suurim ning väidetavalt liiga suur... Jaapanis, Kanadas ja Austraalias on pangandussektorid umbes kaks korda suuremad kui majandus, USAs aga ligikaudu sama suur [kui majandus].»

Euroopa Keskpanga andmetel on euroala pangad kärpinud oma bilansse alates 2012. aasta keskpaigast 2,4 triljoni euro jagu.

RBSi väitel on aga vaja lahti saada veel «vähemalt 2,7 triljonist eurost» – mis langetaks pankade varade summa umbes kolmekordse SKT peale.

«Euroopa pangad vajavad vähenemise ajastut,» ütles Deutsche Banki Euroopa finantsasutuste kapitaliturgude osakonna juhataja Vinod Vasan.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles