Moody’s: latti tõenäoliselt ei devalveerita

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moody'se koduleht.
Moody'se koduleht. Foto: Postimees.ee.

Lähiajal Läti rahvusvaluutat tõenäoliselt ei devalveerita, sest sellest saadav kasu on küsitav, kirjutab reitinguagentuur Moody's Investor Service oma tänases kommentaaris.


Moody's usub, et devalveerimisest saadav kasu on väga küsitav ning seetõttu hoiab valitsus ka vaatamata valulisele kohanemisele praegusest kursist kinni, märkis Moodyse asepresident ja vanemanalüütik Kenneth Orchard. «Veelgi enam, ka on olemas välismaailmast rahaline ja poliitiline toetus, et praeguses ebakindlas olukorras vahetuskurssi hoida,» märkis ta.


Orchand lausus, et Euroopa Liidul on oluliselt lihtsam ja odavam praegu Lätit turgutada, kui hiljem regionaalset finantskriisi ohjeldada, sest Läti abistamiseks vajaminevad summad on suhteliselt väikesed.

Siiski tõdeb Moody's, et devalveerimisvõimalust ei saa täielikult välistada, sest majanduslikud ja sotsiaalsed pinged kestavad meie lõunanaabrite juures veel mõnda aega. Lisaks kipuvad turul levivad devalveerimisootused mõnikord ka iseenesest täituma, ehk ootused tekitavad tulemuse.

Viimase kaheksa kuu jooksul on Moody's Läti riigireitngut langetanud viie pügala võrra ning hetkel on riigi reiting Baa3 ja väljavaade on negatiivne.

Orchardi sõnul on mõningane devalveerimisrisk reitingusse juba sisse arvestatud, kuid devalveerimisriski suurenemisel on tõenäoline ka reitingu langetamine.

Kui devalveerimine aset leiaks, võtaks sellest toibumine Moody'se hinnangul aastaid aega, sest kuigi laenude tagasimaksmisega riigil tänu välisriikide toetusele tõenäoliselt probleeme ei tekiks, oleks mõju usaldusväärsusele, riigieelarvele ja erasektorile tõsine.
Samas kui riigil õnnestub devalveerimist vältida, majandus stabiliseerida ja euro kasutusele võtta, võib reiting lõpuks jälle A-kategooria tasemele jõuda.

Reitingu võimaliku langetamise hindamiseks jälgib Moody's nelja faktorit: eelarve tasakaalustamist, pankadevahelise rahaturu intresse, valuutareserve ja keskpanga ning valitsuse juhtimist. Nendest kõige olulisemaks peab Moody's esimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles