Navalnõi hoop raputas Vene ärikliimat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene opositsionäär Aleksei Navalnõi
Vene opositsionäär Aleksei Navalnõi Foto: SCANPIX

Aleksei Navalnõi süüdimõistmine raputas koheselt ja tugevalt nii Moskva äriringkondi kui rahvusvaheliste investorite jalgealust.

Turuosalised prognoosivad, et kohtuotsus kahjustab veelgi Venemaa atraktiivsust välisinvesteeringute suhtes ning lükkab edasi uue ettevõtjate põlvkonna esilekerkimise.

Esimese tunniga pärast kohtuotsuse langemist kukkus Venemaa peamine aktsiabörs 2 protsenti.

«Järjekordne miinus Venemaa imidžile välismaal, investeeringute meelitamine läheb veelgi raskemaks,» ütles Moskva investeerimispanga Renaissance Capitali tegevdirektor Charlie Robertson.

Robertsoni sõnutsi teab ta fondihaldureid, kes kulutavad 50 protsenti oma ajast üksnes sellele, et põhjendada, miks nende fondid peaksid Venemaal 5-protsendilise positsiooni võtma.

«See pidev [negatiivsete kohtuotsuste] tilkumine asjale küll kasuks ei tule,» kommenteeris Robertson.

Kõige mainitu taustal seisab Venemaa silmitsi majanduskasvu aeglustumisega – paljuski just investeeringute järsu languse tõttu.

Vene statistikaameti kolmapäevaste andmete kohaselt on investeeringud materiaalsesse varasse – nagu maa ja masinad – juuniga langenud 3,7 protsenti. Alles aasta tagasi kasvasid investeeringud kahekohaliste protsentide kaupa.

Juhtiva ettevõtja Oleg Tinkovi sõnutsi hakkavad nüüd «aktsiad kukkuma ja kapital lahkuma».

«Meie valitsus astub ühe sammu edasi, kaks tagasi. Kas keegi duumas üldse mõtleb ka?» ei suuda ärimees ära imestada.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles