Leht: Eesti Energia loodab Utah’s toota 2,6 miljardit barrelit õli

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enefit American Oil tegevjuht Rikki Hrenko.
Enefit American Oil tegevjuht Rikki Hrenko. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti Energia tütarfirma Enefit American Oil loodab järgmistel aastakümnetel Utah’ põlevkivist toota 50 000 barrelit põlevkiviõli päevas, mis moodustab kolmandiku osariigi vedelkütuste vajadusest, kirjutab sealne ajaleht Desert News.

Utah põlevkivileiukohad on üheks osaks maailma suurimast põlevkiviväljast, mis ulatub veel Colorado ja Wyoming’i osariikides. USA geoloogiateenistuse hinnangu kohaselt saaks kogu kihistust kokku 3 triljonit barrelit õli, millest umbes pool oleks võimalik kätte saada. See on enam vähem võrdne kogu maailma tõestatud naftavarudega. Utah põlevkivivarudest saaks 1,4 triljonit barrelit õli.

Utah geoloogiateenistuse geoloog Mike Vanden Berg, kes on teinud detailsema uuringu, võttes arvesse põlevkivikihtide sügavusi, maakasutuslubasid ning majanduslikke tegureid, sai õlivarude potentsiaalseks suuruseks 77 miljardit barrelit.

«See ei ole küll triljon, aga tegemist on hiigelsuurte varudega,» ütles Berg ajalehele.

Enefitil on maa liisingulepingud suurimatele põlevkivileiukohtadele osariigis kokku 30 000 aakrile (121 ruutkilomeetrile). Ainuüksi selle lõunaosas jätkuks põlevkiviressursse 30 aastaks ning sellest oleks potentsiaalselt võimalik saada 1,2 miljardit barrelit õli.

Enefit American Oil tegevjuht Rikki Hrenko ütles lehele, et ettevõte loodab kõik tegevuseks vajalikud load saada 2017. aastaks, tootmist tahetakse alustada 2020 ja täisvõimsus loodetakse saada 2024. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles