Uus tehnoloogia võimaldaks lennata kuni nelja tunniga ükskõik kuhu maailmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti lennundusettevõte Reaction Engines´i arendatav lennuk oleks võimeline lendama ka avakosmoses.
Briti lennundusettevõte Reaction Engines´i arendatav lennuk oleks võimeline lendama ka avakosmoses. Foto: SCANPIX

Briti lennundusettevõte Reaction Engines on töötamas lennuki kallal, millega on väidetavalt võimalik arendada viiekordset helikiiirust ehk jõuda nelja tunniga ükskõik millisesse paika planeedil, kirjutab Business Insider.

Arendatav lennuk oleks võimeline lendama ka avakosmoses.

Reaction Engines´i peainseneri Alan Bondi sõnul võimaldab lennukil sellist kiirust arendada uus eeljahutustehnoloogia, mille abil on mootorisüsteemi jõudvat õhku võimalik jahutada vaid sajandiksekundi jooksul rohkem kui 1000 kraadi võrra (Celsiuse järgi).

Nimelt kasutatakse mootori eeljahutusprotsessis kondenseeritud heeliumiga täidetud  torude konstruktsiooni, mis jahutab õhu enne mootorisse jõudmist miinus 150 kraadini.

Normaalsetes tingimusteks põhjustaks see niiskuse jäätumist ning mootori härmatisega kattumist, kuid ettevõte on välja arendanud meetodi, mis seda ennetab.

See omakorda lubab lennukimootoril töötada seni kättesaamatutel võimsustel ning arendada kuni viiekordset helikiirust.

Ettevõte on ehitamas lennukit nimega Skylon, mis stardib ja maandub horisontaalselt nagu lennuk, kuid  lendab raketisarnaselt. Lennuk võtab pardale kuni 300 reisijat, kellel pole paraku võimalik akende puudumise tõttu kosmosevaadet nautida.

1,1 miljardit dollarit maksva Skyloni esimest testlendu lubatakse juba 2019. aastaks.

Vaata ka videot uudsest mootori eeljahutamise tehnoloogiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles