Barclays pangal tuleb maksta trahvi elektrituruga manipuleerimise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barclays pank.
Barclays pank. Foto: Reuters / Scanpix

USA elektrituru regulaatorid määrasid Barclays pangale 453 miljoni suuruse trahvi ning neljale panga kauplejale 15 ja 1 miljoni suuruse trahvi elektrihindade manipuleerimise eest.

Barclays peab maksma 453 miljonit dollarit 30 päeva jooksul, ning üks kaupleja 15 miljonit dollarit ning teised kolm 1 miljon dollarit, vahendab BBC.

Samuti peab Barclays loovutama oma kasumist 34,9 miljonit dollarit, mis jaotatakse madala sissetulekuga inimestele suunatud sotsiaalprogrammide vahel Arizonas, Californias, Oregonis ning Washingtonis.

Ettepanek Barclays pangale trahv määrata tehti esmakordselt eelmisel aastal oktoobris Föderaalse Energia Regulatiivkomisjoni (FERC) poolt.

FERC süüdistab Barclays panka manipuleerimises elektrituruga Californias ning teistes osariikides ajavahemikus november 2006 kuni detsember 2008.

Barclays aga väitis, et «me oleme pettunud FERCi otsuses. Me usume, et trahvi määramine FERCi poolt on alusetu, ning me oleme tugevalt selle otsuse vastu.»

Trahvi said ka Barclays panga neli kauplejat Daniel Brin, Scott Connelly, Karen Levine ning Ryan Smith. Neid süüdistatakse elektrienergia hinnaindeksi manipuleerimisega Ameerika lääneosas.

Regulaatorid tuginesid oma otsusel elektroonilisele kirjavahetusele kauplejatega. FERCi sõnul olevat kauplejad nii mitmeski kirjas hoobelnud sellega, et neil on võim manipuleerida turuga.

Mõned tsitaadid kauplejate kirjavahetusest: Connelly kolleg küsib temalt: «Sul on lõbus terve kuu indeksitega?». Teises kirjas vastab Connelly turu volatiilsuse detailide kohta «Hullumeelne – see meeldib mulle».

FERC väidab, et Connelly andis tahtlikult eksitavat informatsiooni Western Power Trading Forum’i töötajat, kes andis välja energiateemalist uudiskirja The Friday Burrito.

Kõik neli kauplejat ei tööta enam tänaseks Barclays pangas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles