Eesti kaubandusbilanss endiselt negatiivne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Pm

Eesti kaubandusbilanss on jäänud samale taselele kui eelmisel aastalgi, kuid majandusaktiivsus on kasvanud, selgub Eurostati pressiteatest. ELi keskmine kaubandusbilansi ülejääk oli 15,8 miljardit eurot.

Euroopa Liidu riikide (27 riiki) kaubandusbilansi ülejääk oli mais 15,8 mijardit eurot. Aprillis oli ülejääk 8,8 miljardit eurot. 2012. aasta mais oli EL riikide kaubandusbilansis puudujääk 4,9 ning aprillis 2012 oli puudujääk 13,4 miljardit eurot.

Euroopa riigid importisid vähem pea kõikidelt peamistelt kaubanduspartneritelt, välja arvatud Türgist (+5 protsenti) ja Indiast (+3 protsenti). Kõige enam langes import Norrast (-16 protsenti), Jaapanist (-14 protsenti) ja Brasiiliast (-11 protsenti). Eksport kasvas kõikidesse riikidesse, välja arvatud Indiasse (-5 protsenti) ning Hiinasse (0 protsenti). Eksport kasvas kõige enam Šveitsi (+25 protsenti).

Kõige suurema kaubandusbilansi ülejäägiga olid Saksamaa (67,3 miljardit eurot jaanuarist kuni maini 2013), Holland (19,2 miljardit eurot) ning Iirimaa (12,1 miljardit eurot). Kõige suurema kaubandusbilansi puudujäägiga samal perioodil olid Prantsusmaa (-25,8 miljardit eurot), Kreeka (-6,6 miljardit eurot) ja Hispaania (-5,7 miljardit eurot).

Eestis eksporditi perioodil jaanuar kuni aprill 2013 4,2 miljardi euro väärtuses, mis on 4% kõrgem kui samal perioodil eelmisel aastal. Sel aastal samal perioodil imporditi 4,5 miljardi väärtuses, mis on 3% kõrgem kui eelmisel aastal. Kaubandusbilanss on jäänud samale tasmele – -0,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles