Nordea poolaasta kasum vähenes

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea filiaali juht Vahur Kraft
Nordea filiaali juht Vahur Kraft Foto: Toomas Huik

Nordea teatas, et teenis Eestis esimesel poolaastal kasumit 24 miljonit eurot, mullu samal ajal oli kasum 26 miljonit eurot.

Kuigi Nordea Eesti tulud on langenud just eelkõige rekordmadalate baasintressimäärade tõttu, on laenuportfell jäänud samale tasemele ning kvartali lõikes on eraisikute laenuportfell näidanud kerget tõusutrendi.

«Nordea suhtepangandusstrateegia nii Balti- kui Põhjamaades on võimaldanud panga klientide lojaalsust suurendada (Eesti Teeninduse Indeksi (ETI) põhjal on Nordea kõige enam oma teenindustaset tõstnud pank) ja tuluallikaid mitmekesistada. Kuigi tulude kujunemist on mõjutanud kõige enam baasintresside langus, oleme suutnud netoteenustasutulu võrreldes eelmise aasta sama ajaga kasvatada,» ütles Nordea Eesti Vahur Kraft pressiteate vahendusel.

Panga kulu-tulu suhe oli 38 protsenti.

Madalate baasintressimäärade tõttu otsivad kliendid alternatiivseid kõrgema tootlusega investeerimisvõimalusi. Nordea teatas, et on kasvatanud säästu- ja investeerimistoodete mahtu võrreldes aastataguse ajaga 11 protsenti. Ka hoiused on kasvanud 9 protsenti.

Nordea Eesti klientide hoiused moodustasid teise kvartali lõpuks kokku1,2 miljardit eurot. Nordea Eesti laenuportfell tervikuna ulatus juuni lõpus 3 miljardi euroni.

Eraisikute laenu- ja liisinguportfell kasvas aastases võrdluses 2% ja ulatus juuni lõpus 1 miljardi euroni.

Nordea Eesti ettevõtete laenu- ja liisinguportfell moodustas juuni lõpus 1,9 miljardit eurot, hoides Eestis ettevõtete laenuturul stabiilselt teist positsiooni. Krediidiportfelli kvaliteet on endiselt turu parim, laenukahjumite osakaal kogu portfellist oli teises kvartalis 0,01%.

Esimese poolaasta on olnud Nordea Liisingule (Nordea Finance Estonia) edukas. Nordea liisingportfell on aastataguse ajaga kasvanud ligi 14 protsenti, ulatudes 600 miljoni euroni. Liisingportfelli kvaliteet on endiselt väga hea, krediidikahjumid moodustasid 0,06 protsenti portfellist. Esimese poolaastal väljastas Nordea Liising uusi krediite kogumahus 161 miljoni eurot.

Nordea Pensions Estonia AS-i poolt valitsetavate pensionifondide maht kasvas teise kvartali lõpuks 4,3 protsenti, samas kui pensionifondide turg tervikuna kasvas 1,8 protsenti. Võrreldes 2012. aasta sama parioodiga kasvasid Nordea pensionifondide varad 39,6 protsenti.

15. mail alustas Nordea II samba maksete suurendamise avalduste vastuvõtmist ning kvartali lõpuks oli maksete suurendamise kasuks otsustanud umbes 10 protsenti Nordea pensionifondide klientidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles