Merkel nõuab Euroopale ühtset isikuandmete kaitse seadust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel
Saksamaa kantsler Angela Merkel Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel esines üleskutsega kehtestada Euroopas range andmekaitseseadus, mille alusel tuleks kõikidel internetiteenuse pakkujatel avaldada, milliseid isikuandmeid nad on kogunud ja kellele neid jaganud.

Põhjapaneva seaduse järgi peaksid firmad nagu Facebook ja Google alluma kõikides ELi liikmesriikides ühesugustele privaatsusreeglitele – mitte lihtsalt kuuletuma nende riikide seadustele, kus nad on registreeritud.

Viimastel päevadel on Merkelit teravalt kritiseeritud selle eest, et ta pole astunud otsustavaid samme kaitsmaks sakslasi USA ja Suurbritannia luureteenistuste väidetava lausjälgimise eest.

Küsimus on kerkinud Saksa valimiste tulipunkti.

Nädalavahetusel süüdistas Merkeli pearivaal, sotsdemokraatide liider Peer Steinbrück kantslerit, et viimane on murdnud oma ametivannet kaitsta Saksa kodanikke.

Kantsler vastas eile õhtul hoolikalt konstrueeritud teleintervjuu vahendusel, tõstes kogu küsimuse jõuliselt Euroopa poliitika keskmesse ning heites teistele ELi liikmesriikidele nagu Suurbritanniale ja Iirimaale – kus andmekaitse on Saksa omast lodevam – väljakutse liituda range liini leeriga.

«Euroopas tegutsevad internetifirmad nagu Facebook ja Google peavad... avaldama Euroopa riikidele informatsiooni selle kohta, kellele nad on andmeid andnud,» ütles Merkel.

Esimene samm oleks leppida kokku ühtses Euroopa andmekaitseseaduses. Merkel juhtis tähelepanu sellele, et kuigi Saksamaal on «väga hea andmekaitseseadus», peavad firmad nagu Facebook, mis on registreeritud Iirimaal, kuuletuma üksnes Iiri seadustele. Sellistel riikidel nagu Suurbritannia on andmekaitse osas «väga erinev filosoofia» ja väga erinevad seadused, mis võimaldavad ligipääsu kommunikatsioonile.

Otsese viitena, et tema hinnagul on USA tegutsenud Saksa seaduste vastaselt, ütles Merkel: «Ma ootan USA valitsuselt selget lubadust, et tulevikus järgivad nad Saksa territooriumil Saksa seadusi. Me oleme sõbralikud partnerid. Me oleme kaitsealliansi liikmed ja meil peab olema võimalik teineteist usaldada.»

Reporterid soovisid Merkelilt kommentaari teadete kohta, nagu oleks pealt kuulatud ka tema enda telefonikõnesid.

Merkel ütles, et tema teada mitte – kuid just sedalaadi infot nad USA käest käesolevate läbirääkimiste käigus taotlevadki.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles