Sõnajalgade kaaskiri Kaarma planeeringule külvab kahtlusi

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perekond Sõnajalad oma Saaremaal asuval kinnistul
Perekond Sõnajalad oma Saaremaal asuval kinnistul Foto: SCANPIX

Esmaspäeval saadeti Kaarma vallale Eesti tuuleenergia liidust (ETEL) Oleg Sõnajala allkirja kandev kaaskiri Kaarma valla üldplaneeringule, millele on lisatud 168 isiku nimed seoses nelja tuuleenergeetikasse puutuva ettepanekuga.

Kokkuvõtvalt soovitakse, et üldplaneeringuga toetataks tuulikute arendamist üksnes aladel, kus juba on tuulikud või kuhu on neid varem plaanitud. Vald sooviks tuulikuid hoopis Piilale, kirjutas Oma Saar.

Kaaskirja järgi ETEL-i juhatuse liige Oleg Sõnajalg ütles, et liit on antud juhul initsiaatoriks. «Ettepanekud olid inimeste poolt, aga keegi peab neid organiseerima, inimesed ei tule ise allkirju kirjutama,» väitis ta.

Kuna planeerimisseadusest tulenevalt on vallal kohustus saata igale ettepaneku tegijale eraldi kirjalik vastus, tähendab kaaskiri valla töötajatele eelkõige tööhulga suurt tõusu.

Vallamajas kardetakse, et antud ettepanekute kogumise eesmärgiks oligi eelkõige nende töö häirimine. Nii kaaskirjas kui ka ettepanekutes rõhutatakse: «Palume menetleda kõiki allakirjutanuid eraldiseisvate ettepanekute tegijatena.»

Juhtumi teeb veidraks asjaolu, et kaaskirja lõpus märgitakse lahkelt: «Et lihtsustada üldplaneeringu menetlust, lisame teile ka nimekirja esitatud ettepanekute tegijatest.» Samas ei ole siin midagi lihtsat – nii mõnegi allakirjutanu puhul pole võimalik teda pelgalt perekonnanime põhjal leida ning talle vastata.

Seaduse järgi tohivad valla üldplaneeringule ettepanekuid teha kõik inimesed hoolimata elukohast ning seda on antud juhul ka kasutatud. 168 allakirjutanust 99 on valla arhitekti Inna Ligi andmeil Kaarma vallaga otseselt või kaudsemalt seotud.

Eile jõudsid aga valda juba seitsme allakirjutanu avaldused, millega dokumendile lisatud allkirjadest lahti öeldakse.

Oleg Sõnajalg oletas, et ilmselt loobusid kodanikud oma allkirjast seoses kartusega, et asi läheb väga suure kella külge ja meediasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles