Elektrihind tõusis taas üle 100 euro

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia põlevkivikaevandus.
Eesti Energia põlevkivikaevandus. Foto: Raigo Pajula

Nädalavahetusel tegi elektrihind börsil taas suuri hüppeid ülespoole, kui viiel tunnil maksis megavatt-tund enam kui 100 eurot.

Laupäeva päeval maksis elekter Eesti, Läti ja Leedu piirkonnas 100,01 eurot MWh viiel tunnil, hommikul kella 9 kuni pärastlõunal kella kaheni. Pärast seda hind pisut langes, kuid püsis ikkagi peaaegu kaks korda kõrgemal oodatavast tasemest, vahemikus 80,04 kuni 75,01 eurot. Hinna normaliseerumist ei toonud ka öö. Tund enne südaööd maksis elekter 64 eurot ja 24 senti.

Võrdluseks, Soomes oli eile päeva keskmine hind 33,57 eurot, Eestis aga 65 eurot ja 35 senti megavatt-tund.

Pühapäeval on oodata vaid väikest elektri hinnataseme leevenemist Balti riikides. Kui päeval püsib hind vahemikus 31 eurost kuni 45 euroni, siis uus tõus tuleb õhtul. Kui inimesed rannast koju jõuavad, siis maksab elekter 77 eurot megavatt-tund. Kõrge hind püsib kella kuuest kuni kella 11 õhtul.

Soomes maksab samadel tundidel elekter 32-38 eurot.

Päeva keskmine hind on pühapäeval Eestis 47,87 eurot ja Soomes 32,12. Mullu maksis elektrienergia Eestis kodutarbijatele ja väikeäridele pisut enam kui 30 eurot megavatt-tund.

Viimati oli suurem hinnahüpe 25. juunil, mil elekter maksis börsil viiel tunnil üle 200 euro megavatt-tund. Terve juunikuu püsis elektrihind Eestis ja teistes Balti riikides märksa kõrgemal kui Soomes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles