Madalapalgalised Hiina arstid kimpus kiusatustega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina arst bakteriproovi uurimas.
Hiina arst bakteriproovi uurimas. Foto: AFP

Hiina on hädas retseptiravimite ümber toimuva sahkermahkriga, mille vastu võitlemist takistavad arvestatavad kiusatused.

Võtmefaktoriks on meditsiinitöötajate madalad palgad, mistõttu tohtrid on motiveeritud kirjutama ravimeid välja pidades silmas pigem täiendava sissetuleku võimalusi kui patsientide teaduslikult või kliiniliselt põhjendatud vajadusi.

Juhtivas Shanghai haiglas töötav intern ütleb: «Meile makstakse siin sama põhipalka ja boonuseid nagu koosseisulistele arstidele, aga meie ei saa ravimimüüjatelt vahendustasu. Tihti viivad nad meid lõunastama, eks see aitab ka elatisraha kokku hoida. Muidu oleks võimatu elada Shanghais sellise sissetulekuga, ilma et peaks vanematelt abi paluma. Mul on tunne et keegi ei tahaks minuga abielluda. Mul ei ole raha pulmade jaoks ega lapse kasvatamiseks.»

Tervishoiuteenustega on lood Hiinas pingelised. Nõudlus ületab riikliku rahastamise ning vaatamata katsetele kontrolli tugevdada kirjutavad Hiina haiglad vaatlejate sõnutsi välja liiga kalleid ravimeid. Nimelt võetakse rohtude pealt reeglina 15-protsendilist vahetasu, täitmaks isiklikke eelarveauke. Sellele lisanduvad pistised.

«Rohtusid müüakse nii kallilt, et patsiendid ei saa neid endale lubada ja nad süüdistavad meid, arste,» ütles ülalmainitud intern. «Osakonnajuhatajad ja teised ametnikud võtavad vahetasu, sest vastasel korral ei hoiaks madal põhipalk neid iial haiglas tööl.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles