Stalinistlikud eurosaadikud demonstreerisid imetrikki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlamendi liikmed tänavu 4. juulil Strasbourgis hääletamas.
Euroopa Parlamendi liikmed tänavu 4. juulil Strasbourgis hääletamas. Foto: Reuters

Brüsseli poliitika võib vahel võtta absurdse värvingu. Näitena sellest toome teieni pentsiku loo, kuidas Kreeka stalinistid aitasid päästa Euroopa fondihaldureid boonusepiirangute eest, demonstreerides seejärel europarlamendi imetrikki – võimalust hääletada nii poolt kui vastu.

Käesoleva kirjutisega vastame ka süüdistustele, nagu oleks Financial Times korraldanud «pugejaliku kallaletungi» Kreeka Kommunistlikule Parteile (KKE).

Lõppenud nädalal kirjutas FT sellest, kuidas kaks Kreeka kommunistist europarlamendi liiget hääletasid boonusepiirangu vastu, mida taheti kehtestada populaarsetele investeerimisfondidele nimega UCITS.

Kommunistide panus kulus napis hääletuses marjaks ära, fondihaldurid rõõmustasid.

FT Kreeka korrespondent üritas võtta ühendust nii saadikute kui parteiga, uurimaks miks erakond on häälestatud fondihaldurite sissetulekute piiramise vastu. Vastust ei tulnud.

Alles pärast seda, kui lugu oli juba ilmunud, väljastas Kreeka Kommunistlik Partei pressiteate, milles kirjutas: «Ajalehe Financial Times’i tahtlikel moonutustel ja pugejalikul kallaletungil KKE esindajatele Euroopa Parlamendis, süüdistades neid fondihalduritele boonusepiirangute kehtestamise blokeerimises, ei ole reaalsusega mingit pistmist, nagu tõestab ka Euroopa Parlamendi vastav hääletamisprotokoll.»

Ümberlükkamine oli niivõrd konkreetne, et mõned Kreeka lehelugejad jõudsidki järeldusele: FT on kogu loo lihtsalt välja mõtelnud.

Eile kirjutasid Financial Timesile ka kõnealused parlamendiliikmed Georgios Toussas ja Charalampos Angourakis, kes nõudsid vigade parandust.

Samas puudub viga, mida parandada.

Nimelise hääletamise tulemustes on selgelt kirjas, et nii Toussas kui Angourakis hääletasid boonustelae vastu – erinevalt seda toetavatest sotsidest.

Nüüd lähemalt imetrikist.

Nimelt kuulub europarlamendi liikmete arsenali võimalus oma häält pärastpoole parandada. Asja mõte on aidata heastada eksitusi või hääletamata jätmisi. Nagu näib, on selline praktika üsna levinud. Võib-olla ei plaaninudki kreeklased boonustepiirangut maha hääletada... Igal juhul palusid nad protokolli ümber teha.

Väljaspoolt europarlamenti teavad vähesed, et saadikud oma hääli «rihtida» saavad.

Selguse mõttes olgu öeldud, et rihtimine ei ole totaalne – pigem sümboolne. Häälte üldarvud ei muutu, hääletuse tulemus jääb alati samaks.

Parlamendiliikmed saavad lihtsalt selguse majja tuua ja teada anda, et tegelikult tahtsid nad hoopis teistpidi hääletada.

Igal juhul on tegemist huvitava pretsedendiga: stalinistlik partei astub vastu finantsistide tiibade kärpimisele.

Asjaosalised ei ole selgitanud, kas nad tegid apsaka, muutsid tagantjärele meelt või langesid hääletusmasina rikke ohvriks.

Boonustepiirangu ettepaneku algataja, rohelisest parlamendiliikme Sven Giegoldi arvates võisid kommunistid hääletada vastu, mõeldes et meede oleks «stabiliseerinud kapitalismi».

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles