Kohus: Apple juhtis e-raamatute hinnatõusu vandenõu

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-raamatute lugemisseadme sünonüümiks oli pikka aega Amazoni e-luger Kindle, mis on tänini edukaim e-raamatute lugemiseks mõeldud seade.
E-raamatute lugemisseadme sünonüümiks oli pikka aega Amazoni e-luger Kindle, mis on tänini edukaim e-raamatute lugemiseks mõeldud seade. Foto: AP/Scanpix

Kolmapäeval New Yorgis langetatud kohtuotsuse järgi üritas Apple teadlikult 2010. aastal tõsta e-raamatute lõpptarbijale kehtivaid hindu, et püsida konkurentsis maailma suurima e-raamatute müüja Amazoniga, kirjutab The Economist.

Enne 2010. aastat, mil Apple alustas e-raamatute müügiga, oli Amazon sektoris juhtivaks jõuks, pakkudes suurt hulka neist odava, alla hulgihinna jääva 9 dollari ja 99 sendi eest, et suurendada oma e-lugeri Kindle´i müüginumbreid.

Raamatukirjastajad aga hakkasid kartma, et tarbijad harjuvad madalate hindadega ning seetõttu aitasid nad Apple´il luua konkureerivat e-raamatute poodi.

Apple´i pood hakkas tegutsema teistsuguse ärimudeli järgi, mille järgi said hinnad määrata kirjastajad, mitte Apple. Vastutasuks sai ettevõte aga iga müügi pealt 30 protsenti tulust. Kirjastajad tõstsid oma hinnad kõrgemale Amazoni pakutavast 9,99 dollarist ning ähvardasid oma tooted Amazoni veebipoest eemaldada, juhul kui ettevõte ei nõustu sarnase äriskeemiga.

«Ilma Apple´i orkestreeritud vandenõuta ei oleks surve avaldamine Amazonile 2010. aasta kevadel läbi läinud,» ütles ringkonnakohtu kohtunik Denise Cote.

Viis kirjastajat - Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin ja Simon & Schuster jõudsid kohtuvälisele kokkuleppele juba enne protsessi algust,  makstes kahjutasudeks kokku üle 166 miljoni dollari, seega ei avalda kolmapäevane otsus kirjastustööstusele ilmselt erilist mõju.

Apple, mida ähvardab kuni mõnesaja miljoni dollarini ulatuv trahv, on aga kohtuga vastupidisel seisukohal ning on lubanud otsuse edasi kaevata. Eelmisel aastal suutis Apple sama süüdistusega saavutada Euroopa komisjoniga kokkuleppe, mille järgi ettevõtet ei tunnistatud vandenõus süüdi.

Ettevõtte aktsia hind negatiivse uudise mõjul suurt langust läbi ei teinud. Economisti hinnangul võib otsus tekitada mitmeid lisaküsimusi Apple´i hiljuti avalikustatud  iTunes Radio teenuse loomiseks sõlmitud plaadifirmade ja Apple´i vaheliste lepingute kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles