Rõivas: Lõuna-Euroopa palgad peavad langema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: SCANPIX

ELi sotsiaal- ja tööministrid arutavad Vilniuses töötasude rolli mõju majanduses ning Eesti esindaja sotsiaalminister Taavi Rõivas rõhutas, et majanduslanguses Lõuna-Euroopa riikides peavad palgad langema.

«Palgad peavad olema otseses seoses tootlikkusega ning mida paremini läheb majandusel, seda kiiremini saavad ka palgad kasvada,» rõhutas minister Rõivas. «Majanduslangusesse ja suurtesse võlgadesse jõudnud Lõuna-Euroopa riikides peavad palgad langema, et taastada nende riikide konkurentsivõime. Hoides majanduslanguse ajal palgad muutumatuna võib see põhjustada majandusraskusi ettevõtete tasemel ning tööpuudust ühiskonnas tervikuna.»

Rõivas lisas, et EL tasandil töötasu alammäära kehtestamine ei oleks realistlik, kuna alammäär peaks arvesse võtma kõigi 28 liikmesriigi alammäärasid ning riikide elatustaset. Positiivse näitena nimetas ta aga Rootsi sotsiaalpartnerite praktikat võtta palgakokkulepete aluseks riiki raha sisse toova ekspordisektori palgaarengud.

Lisaks arutavad ministrid võimalusi, kuidas suurendada majandus- ja rahandusliidus tähelepanu sotsiaalse ja tööturu olukorra paremale jälgimisele ja Euroopa tasandil koordineerimisele. Arutelu on kantud arusaamast, et kõrvalekalded normaalsest majanduse ja riigirahanduse toimimisest, millele õigeaegselt ei reageerita, mõjutavad lisaks rahaliidu finantsstabiilsusele ka EL inimeste hakkamasaamist ja heaolu, aga samuti mõjutab inimeste toimetulek kokkuvõttes rahaliitu.

Euroopa Komisjoni poolt on sügisel oodata ettepanekut, mis peaks pakkuma välja uue tööriista ebasoodsate arengute tuvastamiseks ning majandus- ja rahaliidu sotsiaalse mõõtme tugevdamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles