Ballmer tugevdab ümberkorralduste abil oma haaret Microsoftis

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steve Ballmer.
Steve Ballmer. Foto: SCANPIX

Microsoft teatas eile viimase viie aasta suurimast ettevõttesisesest ümberstruktureerimisest, mille eesmärgiks on keskenduda üha rohkem mobiilsetele seadmetele ja pilvetehnoloogiale. Analüütikud näevad seda aga ka suurema võimu tegevjuhile Steve Ballmerile koondamisena, kirjutab Reuters.

Pea kõik tippjuhid said ettevõtte reorganiseerimise käigus endale uued rollid, väljaspoolt kedagi juurde ei palgatud ning lähiajal ei ole Microsofti sõnul oodata ka suuremaid koondamisi  ega vallandamisi. Samas on mõnede tippjuhtide töökohad ilmselt siiski veel ohus, kuna muutumas on ka ettevõtte seadmete turundus- ja arendamisstrateegiad.

Operatsioonisüsteemi Windows arendamine usaldati varem vaid Windows Phone´i üksust juhtinud Terry Myersoni õlule. Windowsi üksust juhtida aidanud Julia Larson-Green hakkab nüüdsest tüürima uut riistvaraüksust ehk vastutama nii Surface´i tahvelarvutite kui ka näiteks Xboxi mängukonsoolide arendamise eest. Varasemalt kahjumlikku veebiteenuste üksust juhtinud Qi Lu hakkab juhtima rakenudste ja teenuste äri, seehulgas ka Office´i üksust, mille senine president Kurt DelBene lahkub ettevõttest. Pilveteenuste, seehulgas ka Azure´i eest hakkab vastutama Satya Nadella.

1980ndatel personaalarvutite tööstuse revolutsioonini viinud tarkvaraettevõte on viimase aastaga võtnud oma praeguse juhi Steve Ballmeri all suuna seadmete ja teenuste arendamise poole.

Reuters toob välja, et halvasti koordineeritud tegevused ja sisemised pinged on 98 000 töötajaga ettevõtte arendustegevusele viimastel aastatel kehvasti mõjunud. Samuti ei ole ettevõtte Surface tahvelarvutid ega Windows 8, Windows RT ja Windows Phone platvormid suutnud nutiseadmete turul rivaalidele konkurentsi pakkuda.

Mõningate analüütikute hinnangul näitavad eile avalikustatud muudatused, et Steve Ballmer üritab veelgi suurendada oma kontrolli ettevõtte üle, tsentraliseerides turundus- ja arendustegevuse eraldi üksuste alla.

«Sa ei viiks läbi nii põhjalikke ümberkorraldusi, kui sul ei oleks mingeid suuri probleeme,» ütles BGC analüütik Colin Gillis. «Muudatused konsolideerivad tegevjuhi võimu.»

Eemaldades üksustelt kohustuse ise kasumi ja käibe üle arvet pidada lubab Microsoft põhiüksustel keskenduda innovatiivsetele toodetele ning vähendab sellega nende vahelist ettevõttele kahjulikku konkurentsi ja võistlemist, leidsid analüütikud.

Samas ei ole selge, kas sellega kaasneb ka väiksem läbipaistvus ettevõtte eraldi üksuste majandustulemuste avalikustamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles