Uuring: uus kinnisvarabuum jõuab Eestisse 5-7 aasta pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kodu müüa ei soovita, kuid kulud on ühele inimesele siiski liiga suured, tasub mõelda näiteks üürilise leidmisele.
Kui kodu müüa ei soovita, kuid kulud on ühele inimesele siiski liiga suured, tasub mõelda näiteks üürilise leidmisele. Foto: SCANPIX

Kinnisvarabüroo 1Partner viis Eesti suuremate kinnisvarafirmade hulgas läbi iga-aastase kinnisvaratrendide uuringu, mille kohaselt ootavad eksperdid mõõdukat tehinguaktiivsuse- ja hinnatõusu, kuid prognoosivad, et uus buum jõuab Eestisse alles 5-7 aasta pärast.

1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahteri sõnul järgib kinnisvaraturg kummiefekti ning populaarseimate kinnisvaraklasside hind kerkib vaikselt inflatsiooni ja elatustaseme tõusu toel. «Suurt hinnahüpet ei tule. Kui nurgataguselt põllulapilt just naftat ei leita, siis selle hind normaaltingimustes 2007. aasta tasemele ei jõua,» ütles Vahter.

Uuringu kohaselt prognoosis 50 protsenti ekspertidest, et tehingute arv kasvab 2013. aasta lõpuks pidevalt ning 37,5 protsenti arvas, et aktiivsus jääb praegusega samale tasemele. 62,5 protsenti arvas, et hinnatase on aasta lõpuks kasvanud ning 25 protsenti, et jäänud stabiilseks.

Järgmise, 2014. aasta osas prognoosib 50 protsenti vastanutest 10-20-protsendilist hinnatõusu. 37,5 protsenti ekspertidest arvab, et hinnad jäävad endisele tasemele.

Pooled kinnisvaraspetsialistid näevad uut buumi saabumas 2018. ning 25 protsenti vastanutest 2020. aastal. Võrdselt 12,5 protsenti arvab, et buum jõuab Eestisse juba kolme aasta jooksul või seda ei juhtugi.

Uuringus osalesid teiste seas kinnisvaraspetsialistid firmadest 1Partner, Pindi, Adaur, Simus, RE/MAX Central, Uus Maa, Arco Vara, Ober-Haus ning Raid & Ko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles