Koppel: taimekasvatuses võib oodata keskmist aastat

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui sooja ka tuleb, hakkab kartul peagi õitsema.
Kui sooja ka tuleb, hakkab kartul peagi õitsema. Foto: Peeter Langovits

Jõgeva Sordiaretuse Instituudi direktor Mati Koppel ütles, et praeguste märkide järgi võib tänavu oodata keskmiselt edukat taimekasvatuse aastat.


Midagi väga head on Koppeli sõnul raske loota, aga midagi hullu ta ka ei ennusta. Oma jälje jättis pikk talv, mis mõjus taliviljadele. Suhteliselt jahe ja kuiv maikuu on siiamaani pidurdanud taimekasvu. Kolmandaks piduriks on praegune majandusseis, mis ei võimalda põllumeestel kasutada vajalikul määral taimekaitset ja puistata väetisi.

Väetise hinnad on nüüd küll laskunud tagasi 2007. aasta tasemele, aga paljud talunikud ostsid need mullu kõrgemate hindadega ette ära, rääkis Koppel. Taimetõrjevahendite hinnad pole eelmiste aastatega võrreldes eriti muutunud.


Rahaliselt mõjutab põllumehi tänavu tugevasti eelmise aasta viljasaagi kehv kvaliteet, mis vähendas oluliselt sissetulekuid.

Kõvasti on taimekasvatuse seisu nüüd parandanud vihmad. Karjakasvatajad olid mures, et sinnamaani, kui oli kuiv, oli rohukasv aeglane, nüüd on tekkinud lootus, et silo ikka teha saab. Ka suvivili ja köögivili on vihmast kosutust saanud ja hakkab loodetavasti täie hooga kasvama. Nüüd oleks vaid pisut sooja juurde tarvis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles