Hiina sudu röövib inimestelt 5,5 eluaastat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina sudu lühendab inimeste eluiga.
Hiina sudu lühendab inimeste eluiga. Foto: Reuters / Scanpix

Värske rahvusvahelise uuringu kohaselt on õhusaaste lõiganud Hiina põhjaosa elanike eeldatavast elueast keskmiselt 5,5 aastat ning põhjustanud arvukalt kopsuvähi, südameinfarktide ja rabanduste juhtumeid.

Põhja-Hiina mürgine sudu tõusis eriliselt päevakorda pärast seda, kui Pekingi õhusaaste tase jaanuaris rekordeid püstitama asus – ajendades inimesi õhufiltreid varuma ja näomaske kandma.

Samal ajal on tervisemõjude teaduslikke uuringuid hõredalt, kuna niivõrd kõrgete saastetasemete pikaajalist mõju on ajaloos esinenud väga harva.

Võttes aluseks kümnendite kaupa saasteandmeid kogu Hiina territooriumilt jõudsid uuringus osalenud Massachusettsi tehnoloogiainstituudi, Pekingis asuvate Tsinghua ja Pekingi ülikoolide ja Jeruusalemma Heebrea ülikooli professorid järeldusele, et Põhja-Hiina õhusaaste röövis 1990ndatel kokku 2,5 miljardi aasta jagu inimeste eeldatavat eluiga.

«See on esimene pilt sellest, kuidas tõsine pikaajaline saaste mõjutab inimtervist,» ütles uuringu kaasautor, Tsinghua ülikooli majandusprofessor Li Hongbin.

«Me näeme, millist hinda nõuab saaste inimelude vallas: valitsus teeks targalt, eraldades raha saasteprobleemi lahendamiseks, isegi [majandus]kasvu arvelt.»

Hiina viimase kolme kümnendi pöörane majandusareng on toonud kaasa õhu, pinnase ja vee kvaliteedi allakäigu.

Keskkonna- ja tervisemured põhjustavad üha enam sotsiaalseid rahutusi ja avalikke meeleavaldusi.
Uuring, mis avaldati eile mainekas USA teadusajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences, võrdles elanikkondi põhja ja lõuna pool Huai jõge, mis Hiina pooleks jaotab. Tänu riiklikule poliitikale jagada elanikele talvel kütteks tasuta kivisütt on õhusaaste põhja pool tunduvalt tõsisem.

Kõrvutades 1981-2000 aastate saasteandmeid 1991.-2000. aastate terviseandmetega leidsid professorid, et 100 mikrogrammi tahkete osakeste lisandumine kuupmeetrile tähendas kolme aasta kärpimist eeldatavast elueast. Jõest põhja ja lõuna poole jäävate Hiina alade vahe oli ca 185 mikrogrammi kuupmeetri kohta.

Massachusettsi tehnoloogiainstituudi keskkonnamajanduse professori Michael Greenstone’i sõnutsi avastasid nad, et «lihtsalt tänu sellele, et inimesed elavad põhja pool jõge, on nende eeldatav eluiga viis ja pool aastat lühem».

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles