Inteli asejuht: arvuteid võib usaldada

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shmuel «Mooly» Eden.
Shmuel «Mooly» Eden. Foto: Liis Treimann

Eelmisel teisipäeval väisas Tallinna Inteli korporatsiooni asepresident Shmuel Eden, kes tutvustas Inteli nägemust inimmeeli jäljendava tehnoloogia seadmetesse ühendamisest.

Millised plaanid on Intelil PC-järgsel ajastul? Kas võib öelda, et olete nutiseadmete turule hiljaks jäänud?

Me jätkame lauaarvutite ja sülearvutite arendamisega ning keskendume peamiselt all-in-one-seadmetele. Sülearvutid on muutunud üha õhemaks, nad on arendatud tahvelarvutiteks, mida võib vajadusel kasutada nii tahvelarvuti kui sülearvutina. Ma usun, et neil seadmetel on tulevikku.

Lisaks arendasime välja täiesti uue mikroprotsessorite seeria, mis on loodud just tahvelarvuteid silmas pidades, samuti panustame nutitelefonidele. Seega, me hakkame võistlema kõigis kategooriates.

Kas Intel suudab tulevikus olla nutiseadmete protsessorite turul sama domineeriv kui arvutiprotsessorite turul?

Mulle ei meeldi sõna domineeriv, kuid ma usun, et suudame saavutada olulise turuosa. Nagu  olen varem öelnud – 10 protsenti oleks läbikukkumine. Me jäime mõnel puhul turule hiljaks, kuid samas usun, et suudame oma insenerioskuste ja muutunud strateegia abil läbi lüüa nii tahvelarvutite, nutitelefonide kui ka järgmise põlvkonna kantavate seadmetega.

Tulles tagasi Inteli loodud õhukeste, kergete ja võimsate sülearvutite ultrabookide juurde – kas olete müügitulemustega rahul?

Jah. Alguses üritasime sobitada olemasolevaid mikroprotsessoreid, nüüd aga tulime turule spetsiaalselt selle kategooria jaoks loodud uue põlvkonna mikroprotsessorite seeriaga Haswell. Selle loomisel tegime koostööd kõigi oma suurimate klientidega – HP, Dell, Sony, Apple, Samsung – ning nende uued Haswelli kasutavad seadmed jõuavad turule üsna pea.

Seega võib ultrabookide läbimurret oodata juba lähiajal?

Ma usun, et näeme seda juba jõuluhooajal, selleks ajaks on turule tulemas mitmed väga huvitavad seadmed.

Intel Capital investeeris aasta alguses Eesti idufirmasse Fortumo. Kas on kavas investeerida ka mõnda teise kohalikku ettevõttesse?

Kuna peamiselt tegelen Inteli Iisraeli üksuse juhtimisega, siis pole ma sellega väga täpselt kursis, kuid usun, et Intel Capital otsib väga erinevaid investeerimisvõimalusi ning ma ei leia ühtegi põhjust, miks mitte siia investeerida. Eestisse jõudes sain teada, et Skype on siin loodud, seega potentsiaali kindlasti on.

Ehk olete kuulnud Eesti juurtega ettevõttest Realeyes, mis tegeleb sarnase tuvastustehnoloogia arendamisega, nagu te täna meile demonstreerisite?

Ei, kahjuks pole ma neist kuulnud. Samas ei tähenda see midagi, kuna selles sektoris on sadu ettevõtteid, kõiki ei saagi teada ning võib-olla on mõni minu alluvatest nende tegemistega kursis.

Demonstreerisite meile viise, kuidas inimene saab nii hääle kui ka liigutuste vahendusel arvutiga suhelda. Praegu aktuaalse rahvusvahelise nuhkimisskandaali taustal – kas inimesed saavad arvutit ja kõike jälgivat kaamerat usaldada või tuleks see pigem kinni teipida, nagu mõned eksperdid on soovitanud?

Ma ei taha minna spetsiifiliseks, kuid meie ümber on üha rohkem jälgimissüsteeme, mis teavad meie kohta kindlasti palju asju. See on vältimatu – igaühel meist on telefon, telefonis on GPS, seega on inimese liikumised teada. Isegi tavalises poes on turvakaamerad, mis on sinna seatud selleks, et ei varastataks. Probleem pole andmete kogumises, vaid selles, et ei rikutaks privaatsust. Ma usun, et valitsused koos ettevõtetega peavad tõsiselt mõtlema sellele, kuidas pakkuda inimestele kõrgtehnoloogilisi lahendusi, ilma et nad tunneks, et nende privaatsust on rikutud.

Kas inimesed võivad usaldada suuri tehnoloogiafirmasid, kel on tohutul hulgal informatsiooni nende kohta?

Ma saan rääkida ainult Inteli eest, meil ei ole inimeste kohta privaatset infot ning usun, et meid võib usaldada. Mis teistesse puutub, siis seda peaks neilt küsima, ma ei saa nende eest vastata.

Loe täispikka intervjuud Inteli asepresidendi Shmuel Edeniga siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles