Ministeerium: trahvi puudumine pole elektrihinda tõstnud

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soodsaima paketi leidmiseks tuleks pakkujatel pidevalt silma peal hoida.
Soodsaima paketi leidmiseks tuleks pakkujatel pidevalt silma peal hoida. Foto: Toomas Huik

Majandusministeeriumi asekantsler Ando Leppiman ütles, et tähtajalise lepingu lõpetamise trahvi puudumine pole elektripakettide hinda tõstnud.

Viimastel päevadel on mitu elektrimüüjat teinud taas avalikkuses etteheiteid, et kuna eratarbija võib tähtajalise lepingu trahvi kartmata üles öelda, siis segab see nende tööd ja on tõstnud ka elektrihinda.

«Elektrilepingu ennetähtaegse katkestamise korral ei tohi müüjad kodutarbijalt selle eest tasu küsida. Suuremad müüjad saavad seda riski lubada, väiksemad elektrimüüjad seevastu keskenduvad üha enam vaid riskivabadele lahendustele – börsihinna vahendamisele,» kirjutas Postimehes ilmunud arvamusloos Elektrumi juht Raivo Videvik.
«Elektrilepingute ennetähtaegse lõpetamise korral trahvide mitterakendumine on reguleeritud võlaõigusseaduses ja see on seal olnud juba aastaid. Nimetatud sätet võlaõigusseaduses tõlgendas justiitsministeerium lõpuks tarbijate huvides,» pareeris Leppiman.

«Hoolimata sellest, et tähtajalise elektri müügilepingu katkestamise korral leppetrahvi nõuda ei ole võimalik, on elektriturul olemas nii suuremate kui väiksemate elektrimüüjate fikseeritud hinnaga tähtajalised paketid. Ning hoolimata elektrimüüjate ähvardustest, et leppetrahvi mitterakendumine muudab tähtajalise fikseeritud paketi oluliselt kallimaks võrreldes sellega, kui oleks võimalik rakendada leppetrahvi, ei ole fikseeritud hinnaga tähtajalised paketid kallimateks osutunud,» lisas Leppiman.

Justiitsministeerium tuli võlaõigusseaduse tõlgendusega välja mullu sügisel, kui elektrimüüjad olid oma müügikampaaniaid juba alustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles