Vīķe-Freiberga: Läti eurotsooniga liitumise ajastus ei ole halb

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaira Vike-Freiberga.
Vaira Vike-Freiberga. Foto: Reuters / Scanpix

Läti endine president Vaira Vīķe-Freiberga ütles reedel, et Läti euroalaga liitumise ajastus ei ole halb, sest eurotsooni liikmesriikide vaheline koordineerimine on parem kui ühisvaluuta loomise ajal.

Vīķe-Freiberga ütles usutluses telekanalile LNT, et lätlaste skepsis euro suhtes on seotud eurotsooni liikmesriikide probleeme kajastava informatsiooniga. «Eurotsooni probleemid ei ole seotud euro kui valuutaga. Probleem puudutab euro kasutusele võtnud riikide vahelist kokkulepet. Nad leppisid kokku teatud kriteeriumite järgimises ning ütlesid hiljem, et kes soovib, võib neist kinni pidada, kes mitte, võib neid ignoreerida. Teisisõnu, poliitiline kokkuleppe ei olnud piisavalt tugev,» rääkis endine riigipea.

Tema sõnul on olukord viimasel ajal siiski paranenud. «Euroopa on nende puuduste kompenseerimisel edusamme teinud. Euro on tervem ja paremas olukorras ka mitme reegleid mitte järginud riigi hoiatava näite tõttu. Vale on öelda, et Euroopa ei reageerinud mõne eurotsooni riigi probleemidele. Leian, et praegune hetk ei ole halb euroalaga liitumiseks, sest selle stabiilsus ja koordineerimine on paremas seisus kui ühisvaluuta loomise ajal,» tõdes Vīķe-Freiberga.

Läti kavatseb euro kasutusele võtta 2014. aasta 1. jaanuaril.

Läti liitumisele on oma heakskiidu andnud nii Euroopa Ülemkogu kui ka Euroopa Parlament, lõplik otsus Läti ühinemise kohta tehakse järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles