Eesti on Euroopas kõrge toiduainete käibemaksuga erandiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eestis kehtib kõigile toiduainetele ühtne 20protsendiline käibemaks. Suurem osa Euroopa Liidu riike on aga kõigile või peamistele toidukaupadele kehtestanud ulatuslikke maksusoodustusi. Eesti toidukaupadele kehtiva käibemaksu alandamist ei plaani ja targu on ka arutelu pigem tagasi hoitud, kirjutab Äripäev.

Paljude jõukate Euroopa Liidu riikide ees­kujul toiduainetele käibemaksusoodustuste rakendamine oleks Eesti ettevõtjaile ühest küljest rõõmustav, teisalt tekitaksid erisused vähemalt alguses vaidlusi ja kulukat bürokraatiat, Lisaks on raske ennustada, kuidas jaguneks madalama maksuga vabanev raha toormest lõpptarbijani ulatuvas ahelas.

«Tuleb tunnistada, et Eesti valik on mõneti kummaline: soodustame hotellis raamatute ja ajalehtede lugemist, aga ei aita kaasa esmavajaduste rahuldamisele, nagu toit, samuti kultuuriüritustel käimisele või sportimisele,» sõnas maksu­spetsialist ja Glimstedti büroo advokaat Marko Saag.

Ta rääkis, et kuna toiduainetele kohaldatakse paljudes ELi riikides alandatud käibemaksumäära, mis võimaldab langetada kaupade hinda, suurendada tarbimist ja kiirendada kriisijärgset taastumist, väärib ka Eestis toidukaupadele alandatud käibemaksumäära kehtestamine põhjalikumat kaalumist.

«Toidukaupadele alandatud määra kehtestamisel tuleks luua selge kaupade loetelu, et vältida vaidlusi,» ütles Saag. Alternatiivina tõi ta välja, et kui Eesti otsustab jätkata võimalikult väheste eranditega, võiks lähitulevikus kaaluda üldise käibemaksumäära alandamist kriisieelsele tasemele (18 protsenti – toim), et hoogustada tarbimist.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles