Tarbijahinnaindeks tõusis aastaga 3,8 protsenti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2013. aasta juunis võrreldes maiga 0,5 protsenti ning võrreldes eelmise aasta juuniga 3,8 protsenti, teatas statistikaamet.

Kaubad olid 2012. aasta juuniga võrreldes 2,6 protsenti ja teenused 6,0 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta juuniga võrreldes tõusnud 1,4 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 4,5 protsenti.

2012. aasta juuniga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim eluasemekulutused, mis andsid kogutõusust üle poole. Sellest omakorda kolmveerandi andis aastataguse ajaga võrreldes 38 protsenti kallimana kodudesse jõudnud elekter. Toit andis kogutõusust ligi kolmandiku, millest ligi kaks viiendikku andis 25 protsenti kallim köögivili ja neljandiku 5,2 protsenti kallimad liha ja lihatooted. Mootorikütus oli 2013. aasta juunis 2,5 protsenti odavam kui aasta varem.

Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 97 protsenti kallinenud kartul ja 27 protsenti õunad. Odavnenud on munad, suhkur ja kohv vastavalt 13 protsenti, 12 protsenti ja 11 protsenti.

Maiga võrreldes mõjutas juunis tarbijahinnaindeksit peamiselt elektrienergia 23-protsendiline hinnatõus, mis põhjustas ka kodudesse jõudnud elektri 10,7-protsendilise kallinemise.

Veel olid suuremateks mõjutajateks toidu 0,8-protsendiline ja alkoholi 1,6-protsendiline odavnemine. Selle põhjuseks olid liha ja lihatoodete, õlle ning kangete alkohoolsete jookide jaanipäevaeelsed soodusmüügid ning värske köögivilja 6,3-protsendiline odavnemine. Kuuga kallinesid toidukaupadest enim mandariinid 17 protsenti ning odavnesid tomatid 33 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles