Karjääriapsud, mis võivad terve elu kätte maksta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kajakimatkade korraldamine on ka töö.
Kajakimatkade korraldamine on ka töö. Foto: SCANPIX

On üldlevinud arvamus, et inimese 20ndad eluaastad on alles lõbutsemise aeg, mil tõsisemad teod on alles ees. Kliiniline psühholoog Meg Jay aga ei nõustu sellega ja põhjendab Forbesis, miks just 20ndad eluaastad on kogu edasise karjääri suhtes pöördelise ja otsustava tähtsusega.

Ta selgitab lahti üheksa üldlevinud müüti selle ajaperioodi kohta.

20ndad eluaastad ei loe pikas perspektiivis midagi. Tõsi, tänastel 20-aastastel on majanduse keerulise olukorra tõttu raskem iseseisvaks saada ning vanematekodust lahkutakse sageli hiljem. Jay ütleb, et ka tänased noored peaksid selles vanuses hakkama tegema valikuid, mitte neid 30ndatesse edasi lükkama.

Leia oma unistuste töö ja ära vaata kõrvale. Liiga paljud 20-aastased arvavad, et nad peavad esmalt välja mõtlema, kelleks tahavad saada ja siis hoidma vaid seda sihti silme ees. Jay soovitab selle asemel koguda erinevaid kogemusi ja proovida erinevaid töid (unustamata muidugi oma tegelikku sihti). Tema sõnul on täiesti mõistlik teha ka tööd, mis on kaugel sinu unistuste ametist. Jay nimetab seda perioodi ka identiteedi kapitali kogumiseks.  

Sa võid teha kõike, mida tahad. Ümberringi korrutatakse sulle seda nagu mantrat, kuid Jay arvates pole see tõsi. Ära lase end ära hullutada «lõpututest» võimalustest, vaid mõtle, mida sa tegelikult tahad teha. Võib-olla oled loobunud oma päris unistustest just sellepärast, et sulle pidevalt räägitakse neist lõpututest võimalustest.

Kui leiad enda jaoks ideaalse töö, siis see ei tundugi nagu töö. See on suur vale, sest töö on ikkagi töö, isegi kui oled kajakimatkade korraldaja või moelooja. 20ndates kipuvad inimesed asju vaatama kitsalt ja must-valgelt. Oleks justkui vaid kaks varianti – kas järgida oma kirge ja leida töö, mis justkui pingutusi ei nõua või aheldada end kirjutuslaua külge. Jay sõnul on õige töö leidmine ja sellega seotud ettekujutused sarnased abiellumist puudutavat – abielu puhul arvavad noored ka sageli, et kõige olulisem on kaaslase leidmine ja pulmad ning edasi kestab õnn justkui iseenesest igavesti. «Tõsi on aga see, et kõik ametid ja suhted nõuavad tööd ning pingutust,» ütleb Jay. 

Sa võid oma unistuste tööni jõuda hiljem. «Ma kuulen tihti 30-aastaseid kurtmas, et miks nad küll ei uurinud oma karjäärialaseid võimalusi varem piisavalt,» räägib Jay. Tööandjad on valmis riskeerima noorte 20ndates eluaastates töötajatega, kuid kui sa veel 30selt ise ka ei tea, mida tahad teha, siis valib tööandja pigem mõne noorema.

Kui töö ei meeldi, lahku. Jay soovitab põhjalikult järele mõelda enne kui selle soovituse järgi toimida. Mis teeb töö ebameeldivaks? On selleks mõni vihatud inimene töö juures? Mis on see, mille pärast sa seda tööd üldse tegema hakkasid? Lisaks veel finantsküsimused, mis töölt lahkumisega seonduvad.

Kui sa vihkad oma ülemust, siis lahku ja ära vaata tagasi. Isegi halb ülemus pole alati piisav põhjus töö jätmiseks. Nooruses kehva ülemuse alluvuses töötamine võib jätta negatiivse kogemuse kogu eluks, kuid see võib sind ka tugevamaks muuta. Kui töö annab sulle väärtuslikke kogemusi, siis jää niikauaks, kuni oled saanud neid piisavalt ammutada ja lahku alles siis. Nõnda saad väärtuslikke kogemusi rakendada järgmise (ja loodetavasti parema) ülemuse juures töötades. 

Töökohtade vahetamine on halb. Jay sõnul on see tegelikult vägagi hea ja ta soovitab kindlasti proovida erinevaid töökohti ja ameteid ning eriti 20ndates eluaastates. Hea oleks tegutseda sihipäraselt, et kümnendi pärast saaks kogetust teha järeldused ning et CVga oleks proovitust võimalik kokku siduda ühtne karjäärilugu.

Noorus on õigustus. Jay ütleb, et nõnda arvates demonstreerime lihtsalt oma kogenematust. Ei maksa loota, et ülemus oleks sulle lapsevanema või õpetaja eest vaid sellepärast, et oled nii noor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles