Eesti Energia: CO2 tulevik endiselt ebaselge

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasik
Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasik Foto: Peeter Langovits/Postimees

Eesti Energia juhatuse liige Margus Kaasik ütles, et Euroopa Parlamendi otsus vähendada kaubeldavat heitmekogust õõnestab kogu süsteemi usaldusväärsust ja tõstab elektrihinda.

«Euroopa Parlamendi otsus ei anna Eesti Energiale ega elektritööstusele tervikuna kindlustust tuleviku, CO2 maksustamise tuleviku kohta,» ütles Kaasik.

Kaasik ütles, et CO2 hinna tõus teeb raskemaks nii Eesti Energia kui ka teiste EL piirialadel tegutsevate elektritootjate majandustegevuse, sest konkureerida tuleb Venemaalt ja mujalt piiri tagant tuleva elektriga, mille tootmist ei mõjuta Euroopa kliimapoliitika.

«Euroopa Parlament seadustas turumanipulatsiooni ja valis CO2 kvoodi hinna tõstmiseks kõige vähem usaldusväärse viisi,» kommenteeris Kaasik. «Elektritarbijatele tähendab tänane otsus kõrgemat hinda, mille nad kindlasti helerohelisema tuleviku nimel kinni maksavad.»

Eesti Energia tootmisportfelli tuumaks on põlevkivielektrijaamad, mille kulutavad iga megavatt-tunni tootmiseks umbes tonni CO2. Eesti Energia jaamad küll enamasti siinset börsihinda ei tee, seda teeb pigem odav hüdroelekter või kallimad Läti-Leedu gaasijaamad, kuid Narva jaamade hinnapakkumiste tõus mõjutab kahtlemata ka siinset turuhinda.

Soome Fortum tervitas oma teates tänast heitmekaubanduse reformiotsust. Erinevalt Eesti Energiast on Fortumi pikaajaline eesmärk olnud vähendada CO2-rikast elektritootmist. Fortumil on ka Venemaal suured elektrijaamad, mida ELi kliimapoliitika ei mõjuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles