Vatikani patune: soovisin aidata sõpru

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püha Peetruse Basiilika Vatikanis
Püha Peetruse Basiilika Vatikanis Foto: SCANPIX

Eile õhtul teatas Vatikani pank oma direktori ja tema asetäitja tagasiastumisest. Samm astuti pärast läinud nädalal kerkinud rahapesukahtlust ja väidetavat katset smugeldada Šveitsist sisse 20 miljoni euro väärtuses sularaha.

Arreteeritud on kõrge kirikutegelane ja tema kaks väidetavat kaasosalist.

Pank teatas, et Paolo Cipriani ja tema asetäitja Massimo Tulli on astunud tagasi lähtuvalt «asutuse ja Püha Tooli parimatest» huvidest.

Taaskordset finantsskandaali panga pressiteates ei mainitud.

Küll aga on mõlemad mehed leidnud äramärkimist Itaalia meedia poolt avaldatud kohtudokumentides, mis puudutasid kõrge Vatikani finantsametniku monsenjöör Nunzio Scarano reedest arreteerimist.

Dokumentide kohaselt oli Scrarano olnud Cipriani ja Tulliga pidevas ühenduses, taotledes panga kinnitust rahaülekannetele oma Vatikani kontode kaudu – mõlemal suunal.

Ühe teise rahapesukahtluse tõttu on Cipriani uurimise all juba alates aastast 2010, süüdistust talle esitatud pole.

Läinud nädalal asutas paavst Franciscus erikomisjoni panga tulevikustrateegia kaardistamiseks, demonstreerimaks oma tahet pista rinda skandaalidega, mis juba pikemat aega Vatikani reputatsiooni räsivad.

Esimesi samme selles suunas hakkas astuma juba paavst Benedictus, kuid vaatlejate sõnutsi takistavad seda protsessi mõjuvõimsad tegelased Vatikani administratsioonis ehk kuurias.

Vatikan tõotas teha kohtunike ja prokuröridega igakülgset koostööd ning märkis, et monsenjöör Scarano on juba tagandatud raamatupidaja kohalt pangas, mis tema vara haldas.

Sündmuste kiire areng osutab taas sellele, et Vatikan pigem reageerib arengutele, selle asemel et neid algatada.

Eile küsitlesid prokurörid Scaranot Rooma vanglas. Itaalia meedia sõnutsi ütles Scarano advokaat Silverio Sica, et kirikutegelane kahetseb oma käitumist ning tunnistab, et katse endise luureagendi abiga sularaha üle piiri sisse tuua oli viga – kuid ta olevat vaid soovinud aidata oma sõpru.

Panga direktori kohusetäitjaks nimetati kardinalide komitee poolt asutuse nõukogu esimees Ernst von Freyberg.

Freyberg tänas Ciprianit ja tema asetäitjat pressiteate vahendusel nende pikaajalise teenimistöö eest, kiitis neid saavutuste eest rahapesu vastases võitluses, kuid selgitas, et «tänase seisuga vajab [pank] ilmselgelt uusi juhte, kes suudaksid tõsta muutuste tempot».

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles