Cameronil Brüsselis «püss alati laetud»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron.
David Cameron. Foto: Reuters

David Cameron on frustreeritud viisist kuidas Euroopa kolleegid teda igal tippkohtumisel väsimatult «varitsevad», mistõttu peab tal Brüsselis käies püss alati «laetud olema», et «selleks valmis olla».

Militaarsed metafoorid läksid käiku pärast eile lõppenud suhteliselt üksmeelset ülemkogu, kus Cameron siiski koges «üüratut frustratsiooni», kuna pidi kuluaarides taaskord kaitsma nn Briti rebatti ehk tagasimakset.

Tippkohtumistelt tagasipöörduvad Briti ametnikud on alati varmad rõhutama, kuidas nad tõrjusid (reaalseid või kujuteldavaid) katseid väänata brittidelt käest 1984. aastal toonase peaministri Margaret Thatcheri poolt Suurbritanniale välja võideldud eraldi tagasimaksed – kuna saareriik maksis ühenduse ühiskassasse ebaproportsionaalselt palju rohkem, kui ise sealt tagasi sai.

Suurbritannial on meelevald panna veto igale üritusele rebatt tühistada.

Seekord pahandas Cameroni prantslaste püüd kell üks öösel rabatikõnelusi taasavada, lähtudes tehnilisest küsimusest selle üle, kuidas tagasimakseid pärast ELi põllumajandustoetuste reformi rehkendama hakatakse.

Cameroni sõnutsi on rebatt tänu tema poolt sooritatud vältimismanöövrile «täielikult kaitstud». ELi ametnike väitel küsimust avalikul arutelul ei tõstatatud ning seda vaeti peamiselt ametnike omavahelises ringis.

«Ma olen frustreeritud, et pean ikka ja jälle sellest lahingust läbi minema,» ütles Cameron ajakirjanikele. «Aga selles linnas [Brüsselis] peab kogu aeg rünnanuks valmis olema. Püss peab alati laetud olema ja üks padrun rauas, et selleks valmis olla. Ja täpselt nii ma tegingi.»

Peaministril jagus siiraid kriitikanooli ka Brüsseli masinavärgi kui sellise aadressil.

«Viis kuidas see organisatsioon toimib, las ma ütlen teile ausalt, on vahel üüratult frustreeriv... Minu meelest ei tohiks ükski organisatsioon niiviisi käituda.»

ELi liidrid saavutasid tippkohtumisel europarlamendiga kompromissi liidu eelseisva seitseaastaku 960 miljardi eurose eelarve osas, sillutades tee Cameroni poolt veebruaris väljavõideldud kärbete rakendumisele.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles