Põhjalik puhkusele minemise ja sealt tulemise õpetus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkus.
Puhkus. Foto: SCANPIX

Puhkus peaks idee järgi olema hingetõmbamise ja akude laadimise aeg, kuid mõnikord kujuneb puhkusest lausa igapäevatööst stressirohkem aeg.

«Puhkus võib olla stressirohke,» ütleb karjääriekspert Lynn Taylor Forbesis. «See, kuidas puhkus õnnestub, sõltub selle ajastamisest, suhetest ülemusega, sinu ametikohast ja suhtlusoskusest. Kui tahad tööstressist vabana puhata, siis on vaja selleks teha mõningaid ettevalmistusi.»

Ajasta õigesti. Taylor ütleb, et puhkuse õige ajastamine on väga oluline. Ei tasu võtta puhkust kese projekti kõige pingelisemat aega või hetkel, kui sinu osalusega projektiga välja tullakse. Aruta puhkuseküsimust oma ülemusega ning anna talle teada oma puhkuseplaanidest.  

Leia endale asendaja. Kui sul on alluvaid, siis peaks sind puhkuse ajal keegi asendama. See inimene peaks suutma asju ohjata sinu äraolekul. Näiteks käima sinu eest olulistel koosolekutel, vastama sinu pakilistele telefonikõnedele ja e-kirjadele ning otsustama igapäevaseid küsimusi.

Anna inimestele teada, et sind pole. Kõikidele, kellega sa igapäevaselt kokku puutud, anna teada, et sind mingil ajaperioodil pole. Eemalolekust tasub informeerida ka võtmekliente, kellega sa oled igapäevaselt suhelnud.

Tuleta ülemusele oma puhkust meelde. Inimesed ikka unustavad ja sellepärast on mõistlik ülemust oma lähenevast puhkusest aeg-ajalt ette hoiatada.  

Pane reeglid paika. Taylor soovitab seda konkreetsed piirid. Näiteks ütle juhile, et vaatad  oma postkasti vaid aeg-ajalt. See vabastab sind kohustusest olla kättesaadav.

Vaata puhkuseplaan koos ülemusega üle. Kohtu temaga ja räägi plaanidest, kuidas asjad peaksid käima, kui oled ära. Kes sind asendab, millised tööd on pooleli, kuidas toimub ettetulevate probleemide lahendamine jne. Selline käitumine jätab sinust ülemusele mulje kui vastutustundlikust töötajast ning talle jääb see meelde.

Tee oma laud korda. Enne kui puhkusele lähed, korista oma töölaud, korrasta postkast ja lõpeta pooleliolevad tööd.

Ürita mitte mõelda tööasjadele. Maga unevõlg tasa, loe uusi raamatuid ja veeda aega sõprade ning perega. Püüa välja saada töörütmist.

Ole offlines. Tänapäeval tunnevad inimesed sageli lausa kohustust olla koguaeg virtuaalselt kättesaadavad. Kuid nii on äärmiselt raske puhata. Kui sulle puhkuse ajal tundub, et peaksid olema kättesaadav, siis sea endale piirid ning pea neist kinni.

Luba endale ka päriselt puhkust. See haakub eelmise punktiga. Mõnikord tulevad probleemidele lahendused just siis, kui oled end tööasjadest ja internetist distantseerinud.

Pärast puhkust võta paar esimest päeva tööl rahulikult. Inimene vajab 1-2 päeva, et puhkuselainelt tagasi töölainele saada, ütleb Taylor. Ära selleks ajaks pane endale kalendrisse tähtsaid kohtumisi ning palu töökaaslasi, et nad sinuga esimese puhkusejärgse päeva hommikul väga ei arvestaks. Kuluta see aeg oma e-kirjade lugemisele, et uuesti nö järje peale saada.

Vii end uuesti tööasjadega kurssi. Näiteks mine töökaaslastega lõunale ja lase neil rääkida, mis vahepeal toimunud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles