Merkel sekkus suurte Saksa autode nimel süsinikupoliitikasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel üritab panna viimasel hetkel pidurit Euroopa Liidu plaanile piirata heitgaaside kogust, mis on tekitanud ärevust tema kodumaa võimsate autotootjate leeris.

Lähedalseisvate allikate teatel astus Merkel eile ebatavalise sammu ning helistas ELi eesistuja Iirimaa peaministrile Enda Kennyle, paludes võtta selle küsimuse maha tänase Brüsseli kohtumise päevakavast.

Liikmesriikide ootuste kohaselt kinnitanuks tänane koosolek emissioonireegleid puudutava kompromissettepaneku, mille europarlamendi, Euroopa Komisjoni ja liikmesriikide läbirääkijad esmaspäeva hilisõhtul saavutasid.

Kui kokkulepe edasi lükkub – kasvõi kaugemale Saksa üldvalimistest septembris – võib plaan mõnede diplomaatide sõnutsi sootuks koost laguneda, kuna mistahes muudatus tekstis võib haprale kompromissile saatuslikuks saada.

Kõnealuse kompromissi kohaselt muutuks kohustuslikuks autotootjate poolt 2008. aastal antud lubadus kärpida oma toodete keskmine CO2 emissioon 2020. aastaks 95 grammi peale kilomeetrilt.

Saksa luksautotootjad nagu Mercedes-Benz, BMW ja Audi on antud poliitikale visalt vastu seisnud, kuna see seaks erilise löögi alla nende raskemad ja võimsamad sõiduriistad.

Et hoopi pehmendada, leppisid läbirääkijad kokku nn «superpunktides», mida jagataks autotootjaile iga ülipuhta sõiduki nagu hübriidi või elektriauto pealt, võimaldades keskmist näitajat langetada.

Sakslastel ei õnnestunud aga meelitada teistelt liikmesriikidelt välja nõusolekut lahjendada 95 grammi sihtmärki veelgi, omistades superpunktidele suurema väärtuse.

Iiri pressiesindaja keeldus vastamast küsimusele Merkeli telefonikõne kohta, kuid kinnitas, et eile õhtuse seisuga oli punkt jätkuvalt tänase koosoleku kavas.

Kantsleri büroost FT küsimusele kohest vastust ei tulnud.

Reutersi andmetel on Saksa valitsusametnikud öelnud, et nad ei kavatse lepet toetada.

Üks ELi diplomaat ütles eile, et küsimust arutatakse «kõige kõrgemal tasemel» ning selle saatus on veel ebaselge.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles