Barroso kutsus ülemkogu eel kokku eelarvekohtumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso kutsus täna hommikuks kokku kohtumise, et lahendada erimeelsused ühenduse 960 miljardi euro suuruse seitsme aasta eelarve osas.

Komisjoni kohaselt algab kohtumine Brüsseli aja järgi kell 08.00 (Eesti aja järgi 09.00) ja sellest võtavad osa Euroopa Parlamendi esimees Martin Schulz ja ELi eesistuja Iirimaa peaminister Enda Kenny. Neljapäeva õhtul algab Brüsselis ühenduse kahepäevane tippkohtumine.

Läbirääkimised ELi aastate 2014-2020 eelarve üle on uuesti takerdunud. Kuid kestnud tingimise tulemusel saavutatud kompromissi lükkasid Euroopa Parlamendi suuremad erakonnad eelmisel nädalal tagasi.

ELi riigijuhid leppisid eelarves kokku juba veebruaris, aga selle peab heaks kiitma ka parlament, kes nõuab rohkem raha, paindlikkust ja suuremat sõnaõigust selle kasutamise üle. Näiteks tahab parlament keset eelarveperioodi üle vaadata, kas majanduskasvu korral kulupiiranguid leevendada.

Riigid eesotsas Suurbritannia ja Saksamaaga ei soostunud veebruaris komisjoni taotlusega suurendada kulutusi viie protsendi võrra. Selle asemel lepiti kokku eelarve läbi aegade esimeses, kolmeprotsendises vähendamises, mis pahandas europarlamendi liikmeid, kelle sõnul on raha hädasti tarvis majanduskasvu ergutamiseks ja uute töökohtade loomiseks.

Iirimaa tahtnuks jõuda eelarves kokkuleppele enne 1. juulit, kui eesistumise võtab üle Leedu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles