Danske: Läti devalveerimispaanika juured on Stockholmis

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lars Christensen.
Lars Christensen. Foto: .

Investorite suhtumine Lätisse ja praegune devalveerimishirm ei tulene mitte riigi enda kehvadest uudistest, vaid pigem Rootsi pealinnast, kirjutab Danske Marketsi peaanalüütik Lars Christensen nädala ülevaates.


Kõige olulisemaks uudiseks hindab Christensen Rootsi keskpanga Riksbankeni otsust suurendada valuutareserve 100 miljardi Rootsi krooni võrra, mida investorid tõlgendasid Rootsi pankadele Balti riikidest tulenevate potentsiaalsete probeemide lahendamiseks mõeldud puhvri loomisena.

Christianseni sõnul valas õli veelgi tulle endine keskpanga juht ja nüüdne Läti valitsuse nõuandja Bengt Dennis, kes Rootsi televisioonis esinedes kinnitas, et lati devalveerimine on vaid aja küsimus. Kuna Dennis on mõjukas mees nii Rootsis kui Lätis, oli ka tema sõnadel investorite jaoks suur kaal.

«Arvestades Riiast ja Stockholmist tulnud uudiseid, ei ole üllatav, et investorid kardavad Läti devalvatsiooni praegu rohkem kui eales varem ning olukord muutub üha ebakindlamaks,» lausus Christensen avaldades lootust, et mis iganes otsuseid Läti valitsus lähematel nädalatel langetab, saavad need pikas perspektiivis olema riigi majandusele kasuks.

IMF lõpetab sel nädalal oma Läti missiooni, misjärel tehakse avaldus, kas lõunanaabrid saavad juuli loodetud laenumakse või lükatakse see mittepiisavate eelarvekärbete tõttu edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles