Elektrum: Estlink2 ei ole võluvits elektri hinnatõusu vastu

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Latvenergo-Elektrumi pressikonverents, pildil Elektrum Eesti juht Raivo Videvik
Latvenergo-Elektrumi pressikonverents, pildil Elektrum Eesti juht Raivo Videvik Foto: Mihkel Maripuu

Eilne kõrge elektrihind börsil ei ole mingi uskumatu erand ning ei maksa arvata, et uus ühendus Soomega Estlink 2 kõik hinnaprobleemid võluvitsana lahendab. Praegused tulevikutehingute hinnad annavad aga hea võimaluse elektrihinna fikseerimiseks, tõdeb Elektrum Eesti turujuht Raivo Videvik.

Ehmatavalt mõjunud hind Nord Pool Spoti nn. «päev ette» turul, mis ületas Eesti hinnapiirkonnas esmakordselt taseme 100 €/Mwh, ei ole aga elektrituru ajalugu vaadeldes mingisugune uskumatu erand, tõdetakse Elektrumi teates.

Taolisi hinnašokke on pidanud üle elama ka ülemerenaabrid soomlased ning seda korduvalt – nii suvisel ajal kui talvekuudel. Nii oli näiteks 2008. aasta suvel, juunist kuni septembrini, Soome hinnapiirkonnas elektrihind stabiilselt kõrgel ning maksis olenevalt kuust 6-9 senti kilovatt-tunni kohta. «Oodata nüüd, et uus ühendus Soomega võluvitsana automaatselt kõik probleemid lahendab, on pisut ennatlik,» märgib ettevõte.

 Ehkki Eesti hinnapiirkonnas pole seni nii drastilisi hinnatõuse ette tulnud, pole ka meie sellest puutumata ning suviseid elektri börsihinna kerkimisi leevendab vaid teadmine, et elektritarbimine on ehk mõnevõrra väiksem kui talvel. Seevastu tootmisettevõtete jaoks on tegu ootamatu kuluga, mille vastu on võimalik saada vaid elektrihinna fikseerimise või tootmise ajutise seiskamisega, tõdeb Elektrum.

Elektrum Eesti turujuhi Raivo Videviku sõnul on praegusel hetkel elektri tulevikutehingute hinnad aga üle aegade soodsal tasemel ning annavad hea võimaluse elektrihinna fikseerimiseks. «Siiani on näiliselt tundunud, et börsipaketi valinud tarbijad on teinud igal juhul parema valiku kui need, kes oma elektrihinna on fikseerinud. Julgen sellele oponeerida, eriti just selles osas, mis puudutab suuremaid elektritarbijaid – nii kodutarbijaid kui ärikliente. Viimased ei saa endale kindlasti niisuguseid hinnahüppeid liiga sageli lubada, eriti, kui tegemist on tootmisettevõttega,» lausus Videvik.

Videvik tõdes, et praegu on veel raske täpselt öelda, milliseks kujuneb börsipaketi valinute jaoks lõplik hind juunis, kuid kahtlemata on see märksa kõrgem kui maikuus, mil börsipaketi valinud tarbijad nautisid selle aasta kõige soodsamat elektrihinda. Tänase päeva seisuga on juunis elektrihind börsipaketi valinuile koos käibemaksuga 6,4 s/kWh + börsimarginaal, ehk siis prognoositavalt enam kui 6,6 s/kWh, märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles