Saladokument paljastab Itaalia euroalasse saamise nipid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üldmahult on Itaalia valitsus veel suurem võlglane kui Kreeka. Pildil Itaalia ja Euroopa Liidu lipud.
Üldmahult on Itaalia valitsus veel suurem võlglane kui Kreeka. Pildil Itaalia ja Euroopa Liidu lipud. Foto: SCANPIX

Nagu selgub salajasest raportist, mis heidab valgust viisidele, kuidas võlaikkes Itaalia 1999. aastal euroalasse sai, võib riik kaotada miljardeid eurosid valitsuse poolt eurokriisi haripunktis restruktureeritud tuletisinstrumentide lepingutelt.

29-leheküljeline riigikassa aruanne, mille Financial Times oma valdusse on saanud, annab pildi Itaalia võlatehingutest ja laenukohustustest 2012. aasta esimeses pooles, sealhulgas on ära toodud kaheksa välispankadega sõlmitud tuletisinstrumentide lepingu restruktureerimine nimiväärtusega 31,7 miljardit eurot.

Kuigi raportist on jäetud välja olulisi üksikasju ning selle eesmärk näib olevat lihtsalt üldpildi andmine Itaalia potentsiaalsetest kahjudest, ütlevad FT palvel dokumenti uurinud eksperdid, et restruktureerimine võimaldas sularahanäljas riigikassal jaotada maksed välismaistele pankadele pikema ajaperioodi peale – kuid mõnel juhul ebasoodsamatel tingimustel.

Ühtegi panka raportis ei mainita, samuti ei tooda ära esialgsete lepingute üksikasju – just need küsimused tegid riigikontrollile muret – kuid ekspertide sõnutsi pärinesid originaallepingud ilmselt 1990ndate aastate lõpust.

Noil päevil, enne ja vahetult pärast Itaalia liitumist euroalaga, ilustas valitsus oma raamatupidamist pankadelt võetud ettemaksetega, et täita ELi poolt kehtestatud kriteeriume.

Raport esitati käesoleva aasta alguses, nagu seda oli nõudnud Itaalia riigikontroll Corte dei Conti. Anonüümsust nõudnud kõrge Itaalia valitsusametniku sõnutsi olid audiitorid arvude pärast mures ja palusid finantspolitsei sekkumist. Aprillis külastasid finantspolitsei (Guardia di Finanza) esindajad riigikassa laenuameti juhi Maria Cannata kontorit, soovides täiendavat informatsiooni viimase poolt esitatud raportile. Kõrge ametniku sõnutsi taheti teada ka üksikasju originaallepingute kohta.

Riigikassa 2012. aasta raport, mille omandas ka Itaalia ajaleht La Repubblica, ei täpsusta potentsiaalseid kahjumeid restruktureeritud lepingutelt. Kolm sõltumatut eksperti arvutasid aga FT palvel 20. juuni turuhindade alusel välja, et riigikassa potentsiaalsed kahjumid olid sel hetkel ligikaudu 8 miljardit eurot.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles