Eurotsooni laenukulude tõus tekitab taas tõsist ärevust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakler.
Maakler. Foto: SCANPIX

Euroopa võlakirjaturul vallandunud odavmüük lükkas eile üles euroala perifeeria laenukulud ja andis alust hirmudeks, et USA Föderaalreservi kava kvantitatiivset leevendamist tagasi tõmmata võib õhutada uuesti lõkkele regiooni võlakriisi.

Hispaania ja Itaalia 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused – mis on hinnaga pöördvõrdelised – hüppasid vastavalt 5,07 ja 4,79 protsendi peale. Seda on mai algusega võrreldes umbes protsendi jagu enam.

10-aastaste Kreeka võlakirjade tootlused ronisid maikuise 8,04 protsendi juurest 11,31 protsendi tasemele.

Nimetatud hüppele eelnes USA laenukulude terav tõus – mis algas pärast seda, kui FEDi esimees Ben Bernanke teatas 22. mail keskpanga poolsete võlakirjaostude kärpimisest ning meetme lõpetamisest aastal 2014.

Teade ehmatas investoreid ning kergitas 10-aastaste USA riigivõlakirjade tootlused eilse börsipäeva alguseks New Yorgis lausa 2,66 protsendi peale. Nädal tagasi oli vastav protsent veel 2,10.

Euroala tormid vaibusid pärast Euroopa Keskpanga presidendi Mario Draghi mullust lubadust «teha [euro päästmiseks] kõik mis iganes vaja». Need sõnad tõmbasid perifeeria tootlused allapoole.

Pärast FEDi teadet on tootlused aga järjepidevalt ülespoole roninud. Axa Investment Managersi vanemstrateegi Christopher Iggo hinnangul võib see eurokriisi taas lõkkele puhuda.

«Kõrgemad intressimäärad on viimane asi mida Euroopa vajaks, praegu kui majandused on veel haprad,» ütles Iggo. «EKP peab nüüd leidma loova lähenemise kõrgematele globaalsetele [intressi]määradele.»

RBS Securitiesi strateeg Bill O'Donnell ütles: «Globaalturud on võimenduva volatiilsuse tõttu väga rahutud.»

Puutumata ei ole jäänud ka Euroopa maksevõimelisemad maad. 10-aastaste Briti riigivõlakirjade tootlused tõusid eile 2,56 protsenti peale, Saksa samalaadsed tootlused kerkisid 1,82 protsendile.

Kuigi FED hoiab eeldatavasti lühiajalised intressimäärad kuni 2015. aastani nulli läheduses – ning võib astuda samme turgude rahustamiseks, kui tormid jätkuvad – on fondihaldurid siiski seda meelt, et pikema tähtajaga võlakirjade tootluste tõus jätkub. «Tundub, et siin on praegu suur hoog sees,» ütles Christopher Iggo.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles