Andrus Karnau: tulus kuritegevus

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Peeter Langovits

Kui maadevahetuse kohtuotsus, mille Tallinna ringkonnakohus sel nädalal avaldas, jõusse jääb, siis võib küll öelda, et kuritegevus on tasuv tegevusala. Rõhutagem, et kohtuotsus on siiski jõustumata.

Prokurörid Inna Ombler ja Laura Feldmanis taotlesid kohtult, et süüdimõistmisel konfiskeeritakse maa-ameti endiselt juhilt Kalev Kangurilt 1,44 miljonit eurot, mille ta väidetavalt ebaseaduslike maadevahetustehingute abil teenis. Tallinna ringkonnakohus küll mõistis Kanguri süüdi altkäemaksu võtmise eest, aga kuritegeliku tulu konfiskeerimist ei nõudnud. Kohtu hinnangul on tõendamata, et maadevahetusega teenitud tulu Kanguri kätte on jõudnud.

Ringkonnakohtu lahend oli prokuratuurile väga soodne, aga Kanguri tulude tõendamatus on mu meelest suur tagasilöök. Kui uskuda süüdistusmaterjale, oli Villu Reiljan maadevahetuse tehinguis pigem teisejärguline kõrvalmängija. Kogu skeemi looja, kuri geenius oli just Kangur, kes aastaid maa-ametit juhtis.

Olgem täpsed, kohus otsustas Kangurilt nõuda ligi 18 000 eurot, mis on aastail 2003–2004 saadud korterisisustuse väärtus. Lahke annetaja oli Merko suuromanik Toomas Annus. Kuuldavasti naudib Tiit Vähi ettevõtte Silmet Grupp palgal olev Kangur mõnusat suve BMW kabrioleti roolis. Kui prokuröride väiteid uskuda, teenis Kangur ebaseaduslike maadevahetustega ligi 1,5 miljonit eurot. Pole ime, et mõnikümmend tuhat eurot leidub odavama sportauto tarbeks.

Prokuratuuri kõneisik ütles, et see pole tähtis, et kohus leidis, et kuritegeliku tulu saamine sadade tuhandete eurode väärtuses on tõendamata.

Tähtis olevat hoopis süüdimõistev otsus altkäemaksu saamises. Nõus. Aga kas me sellist õiglust tahtsimegi?

Merko Ehituse (praeguse nimega AS Järvevana) trahviks on kohtuotsuse järgi 800 000 eurot. Annuse teise firma, ELL Kinnisvara trahviks 128 000 eurot. Kokku vähem kui miljon eurot. 2011. aastal oli ELL Kinnisvara puhaskasum 10,6 miljonit eurot.

Kui Annus ehitustegevuse uude Merko Ehitusse tõstis ja vana Merko Järvevanaks ümber nimetas, pani ta firmasse 16 miljonit eurot, mis oli mõeldud süüdimõistmisel trahvi maksmiseks.

Kusjuures Järvevana on viimase nelja aastaga ainuüksi laenuintressidena teeninud enam kui miljon eurot. Nii et kokkuvõttes on trahv Annusele peenraha. Mulluse majandusaasta eest sai Annus Merko Ehitusest dividende 2,5 miljonit eurot.

Maadevahetusega saadud kruntide tulu käis Annuse kontsernis juba aastate eest kasumirealt läbi, aga see polegi oluline. Tähtis on, et nii Kanguri ja veelgi enam Annuse jaoks toob kohtuotsus küll kuhjaga häbi, aga kokkuvõttes tasub see kõik end ära. Võta suurelt ette, kannata pisut ebamugavusi ja raha jääb ülegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles