Soodsa hinnaga uusarenduste nappus kukutas esmamüügitehingute arvu poole võrra

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja ehitus Tallinnas Räägu tänaval.
Kortermaja ehitus Tallinnas Räägu tänaval. Foto: Peeter Langovits

Maikuus tehti Tallinnas 66 uute korterite esmamüügitehingut ehk aastatagusest pea 53 protsenti vähem, selgub Pindi Kinnisvara andmetest.

Statistika tugineb maa-ameti andmetel, hõlmates nii asjaõiguslepinguid kui võlaõiguslikke lepinguid, mille kohta on kinnistusraamatus märge tehtud.

Mullu mais oli selliseid tehinguid 125.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman tõdes, et 66 tehingut on selle aasta kõige kõrgem tase.

Tehinguute keskmine hind on aga taas tõusuteel- ruutmeetri keskmiseks hinnaks oli 1981 eurot. Hinnas kajastub Soomani sõnutsi ka põhjus, miks tehinguid nii vähe on.

«Vana, madalama hinnaga korterite jääk hakkab otsa saama, uued, masujärgsed lisandunud korterid on aga krõbeda hinnaga,» selgitas Sooman, kelle sõnutsi müügihindu survestavad omakorda ehitushinnad ning krundi hind.

Turu kõige suurem probleem on Soomani sõnutsi arendajate soov ehitada seal, kus marginaal on kõige kõrgem ehk Tallinna kesklinnas. Kuna turg on õhuke, ei julge arendajad väikese marginaaliga äärelinnas ehitada, sest müügi ebaõnnestumisel läheb asi kiiresti hapuks.

Ostjad on Soomani sõnutsi huvitatud aga just odavamast tootest.

Paraku on kesklinnast eemal valik kehv ning seetõttu valibki ostja järelturu korteri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles