Ivari Padar: Euroopa Liidu eelarve osas pole kokkulepet

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padar
Ivari Padar Foto: Toomas Huik

Ehkki Euroopa Liidu eesistumist lõpetav Iirimaa väitis eile hilisõhtul, justkui oleks euroliidu eelarve osas viimaks ometi kokkuleppele jõutud, ei vasta see avaldus siiski tõele – Euroopa Parlament katkestas kolmepoolsed läbirääkimised, kinnitas Euroopa Parlamendi liige Ivari Padar
 

Euroopa Komisjon, liikmesriigid ja Euroopa Parlament pidasid eile hilisõhtuni läbirääkimisi ühenduse 2014.–2020. aasta umbes triljoni euro suuruse eelarve osas. Et eesistujamaa Iirimaa keeldus Euroopa Parlamendi esindajate seisukohti arvestamast, siis läbirääkimised katkestati. Ometi edastati eile õhtul ajakirjandusele avaldus, et läbirääkimised on edukalt lõppenud.

Täna andis europarlamendi esindusgrupp liikmetele toimunust ülevaate, nimetades iirlaste avaldust Euroopa Parlamenti alandavaks ja avalikkust eksitavaks. Läbirääkijate sõnul öeldi neile, et siin on lõplik eelarve – võtke või jätke. Nii otsustati kõnelused peatada.

«Ma võin emotsionaalselt iirlastest aru saada, sest nende huvi on näidata end eesistumise lõpu eel eduka läbirääkijana. Sellest ka nende soov suruda europarlament kummitempli staatusesse,» sõnas Euroopa Parlamendi liige Ivari Padar. «Euroopa Parlament ei saa peale surutud otsuseid kindlasti südamerahus aktsepteerida. Väljapääs olukorrast on mõistliku kompromissi otsimine, mitte üksikute liikmesriikide surve,» lausus Padar

«Kes soovib, võib leida sarnasusi ka Eesti poliitika tänases päevas, mil valitsus surub parlamendile peale seaduseelnõud, mis ei ole parlamendis läbinud piisavat arutelu,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles