65 000 inimest unistab välismaale tööle minemisest

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hulk inimesi unistab paremast tööst Soomes.
Hulk inimesi unistab paremast tööst Soomes. Foto: Peeter Langovits / Postimees

TNS Emori iga-aastasest palgatöötajate ootuste uuringust selgus, et kolmandik töötajaid kavatseb aasta jooksul töökohta vahetada ning iga kaheksas palgatöötaja mängib mõttega minna välismaale tööle.

See on kokku umbes 65 000 palgatöötajat. TNS Emori juhtekspert Mari-Liis Eensalu sõnul on välismaale tööle minemiseks ootuspäraselt enam valmis nooremad inimesed ja mitte-eestlased, kes tunnevad end Eestiga vähem seotuna. Paremast töökohast välismaal unistavad enam keskmise sissetulekuga teenindajad-töölised, mitte niivõrd juhid ja spetsialistid. See kinnitab Eensalu sõnul asjaolu, et tegemist on ennekõike inimestega, kes otsivad paremat palka ja võimalust ots-otsaga kokku tulla. Ka kõige madalamapalgalised töötegijad tahaksid vahetada oma töökohta, aga nemad enda jaoks välismaal alternatiive ei näe.

Peamiselt otsitakse paremat palka pakkuvat tööd siiski Eestis. Eesti mainekamateks tööandjateks, kus töötamine tundub ahvatlev kõige laiemale ringile töötajatest, olid sel aastal Tallink, Tallinna Sadam ja Eesti Energia. Laiemalt on oma positsioone tööandjate pingereas parandanud tootmis- ja infrastruktuuri valdkonna ettevõtted.

Töötajate ootuse ja tööandjate maine uuringu viis TNS Emor läbi selle aasta aprillis ning uuringu raames intervjueeriti esinduslikku valimit 500st palgatöötajana leiba teenivast eestimaalasest. Uuringut tehakse alates 2006.aastast ja samaaegselt viiakse tööandjate maine uuringut läbi ka üliõpilaste seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles