Lossi platsil kõnekoosolekul kostis nii vilet, laulu kui ka lärmi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõned meeleavaldajad olid kaasa võtnud ka sülelapsed.
Mõned meeleavaldajad olid kaasa võtnud ka sülelapsed. Foto: Raigo Pajula

Ametiühingute eilne töölepinguseaduse vastane meeleavaldus Tallinnas Toompea lossi ees kujunes üsna rahvarohkeks ja lärmikaks, skandeeriti: «Kokkulepet, kokkulepet!», aga ka loosungit «Ansip maha!».




Rahvas hakkab kogunema juba poole kahe paiku. Riigikoguesine on lintidega piiratud ja seda valvavad kollastes vestides turvajad. Kohalejõudnud rullivad lahti loosungid ja võtavad rivisse. Lehvivad ametiühinguliitude lipud.

Inimesed on rõõmsas meelolus, tervitavad üksteist ja ajavad juttu, justkui oleks mõnele rahvalikule suvepeole tulnud. Ida-Virumaalt tulnud kannavad vana kombe kohaselt suuri punaseid loosungeid venekeelse tekstiga «Kus on lubatud töökohad?» ja «Korruptsioon võimust eemale!». Keskerakond kuulutab, et kaitseb tööinimese huve ja Eesti väärib paremat valitsust.

Asjasse rohkem puutuvad loosungid, mis käsitlevad töölepinguseadust ja kokkulepetest kinnipidamist. On aga ka üks eriline sinimustvalge teade: «Mälestame vaesuses hukkunuid.»

Kõnekoosoleku juhatab sisse Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsiooni (TALO) esimees Ago Tuuling, kes ütleb: «Tegelikult me ei tahtnud siia tulla, aga meid sunniti selleks.» Veel räägib ta töökäte ja ajude väljavoolust ning liiga õhukeseks hööveldatud riigist.


Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) esimees Harri Taliga tuletab meelde, miks välja on tuldud ja mida meeleavaldusega taotletakse. Ta süüdistab valitsust alatuses, sõnamurdmises ja vassimises.

Kolmepoolse kokkuleppe kohaselt ei tohtinud töölepinguseaduses teha ühtki muudatust ilma teiste nõusolekuta, kuid sellest pole Taliga sõnul kinni peetud. Muudatused, mida on tehtud üle töötajate peade, on aga suunatud nende endi huvide vastu.

Üheskoos karjutakse valitsusele selle eest: «Häbi!» Keegi sekundeerib: «Ansip maha!»
Raudteelaste ametiühingu juht Oleg Tšubarov alustab eesti, kuid jätkab vene keeles. Tema kõne on juba üsna poliitiline, muu hulgas ütleb mees, et kohale tuldi selleks, et valitsusele lõpp peale teha, ja ta palub vilistada nende sõnade toetuseks, mida ka kohe tehakse.

Vahepeal lauldakse laulu «Taaderideraa» ja siis saavad sõna poliitikud. Esmalt rohelisi esindav Valdur Lahtvee, kes kõneleb solidaarsusest ja keskkonnahoiust. Seejärel sotsiaaldemokraat Eiki Nestor, kes teatab, et tema erakond koondati valitsusest, kuna nad keeldusid sigadusi tegemast.

Nestor kinnitab, et uus töölepinguseadus saab jõustuda, kui maksumäära tõsta, ning et tööandjaid ja -võtjaid tuleb võrdselt kohelda. «Ühingus on jõud! Inimene eelkõige!» kõlavad tema hüüdlaused.

Vilja Savisaar võtab kõnelema minnes Keskerakonna fliisi seljast, jäädes soliidse musta kostüümi väele. Ta tänab algatuseks rahvast selle eest, et see peaminister Andrus Ansipi vastu meelt avaldama tuli.

«Ansipi ülbus ajab kisendama. Iga päev, mis tema valitsust juhib, külvab häda ja viletsust,» kõlab Savisaare suust. Lõpetuseks ulatab Keskerakonna peasekretär Priit Toobal kõnelejale mänguteerulli Reformierakonnale üleandmiseks, kuid naine ei leia kedagi, kellele see sokutada.

Seevastu Savisaare parteikaaslane Marika Tuus nimetab praegust aega orjaajaks.
Valitsus on otsustanud seekord «tanki panna» majandusminister Juhan Partsi, kes võetakse kohe vastu vilekooriga. Tundub, et kuulajaid ei huvitagi, mida ta räägib, tähtis on, et ta istub sellessamas valitsuses, mida siia kiruma tuldi.

Parts peab mitu korda rahu paluma. Õnneks on tal kõva hääl, mis nüüd marjaks ära kulub. Siiski jääb tema jutt kohanemisvajadusest ja investeeringutest seekord tähelepanuta.

Teate peale, et Narva Elektrijaama kateldesse investeeritakse 18 miljardit krooni, karjub üks mees: «Kellele neid põlevkivikatlaid vaja on?» Osa skandeerib samas: «Vahetust! Vahetust!»

Kui Partsi kõva lärmi saatel maha karjutakse, noogutavad Savisaar ja Tuus muiates päid: «Sai, mis tahtis.»

Ehkki mõneti meenutas meeleavaldus usuühingu kokkusaamist, sest sageli pöörduti kokkutulnute poole sõnadega «vennad ja õed», oli see üsna asjalik. Kardetud äärmusjõudude väljaastumist ei tulnud.

TALO esimees Ago Tuuling:
Mul on hea meel, et rahvas sai aru, et oma õiguste eest tuleb seista

Umbes poolteist tuhat inimest oligi see, mida ootasime. Kui läbirääkimistelaua taga ei suudeta dialoogi arendada, siis tuleb vahel selliseid ekstreemseid vahendeid kasutada.


Usun, et sotsiaaldialoog on siiski võimalik, nagu ütles ka majandusminister Juhan Parts. Kahjuks langes meeleavaldus valimiste-eelsesse aega, aga poliitikud on sellistel puhkudel alati teretulnud.


Meid on paari pandud nii sotsiaaldemokraatide kui ka Keskerakonnaga, aga ma ütleks, et oleme head tantsupartnerid, kes istuvad pingil ning ootavad, kes paluma tuleb.


Samas loodame, et kui meie paluma läheme, siis korvi ei saa.


Koalitsioonid vahetuvad, aga ametiühingud on need, mis jäävad. Meie ülesanne on otsida lahendusi pikema aja peale.



Arvamused


Harri
Taliga
ametiühingute keskliidu juhatuse esimees


Minu arvates õnnestus meeleavaldus hästi ja sõnum [töölepinguseaduse sobimatusest] jõudis kohale. Loodame, et valitsus muudab nüüd oma seisukohta ja tuleb kolmepoolsete läbirääkimiste laua taha, mida seni on välditud. Aega on jäänud kaks nädalat, sest riigikogu lõpetab varsti oma töö. Sisuliselt on kaks võimalust – kas lükata töölepinguseaduse jõustumine edasi, kuna kokkuleppeid ei suudeta leida, või leppida kokku selles, et töötuskindlustuse hüvitiste tõus lükkub edasi ja jääb kehtima senine koondamishüvitiste süsteem.


----------------------------------


Meelis
Pajune
Tallinna trollipargi töötaja


Reformierakond ütles, et meie majanduse kasv on kümme protsenti, veel sel ajal, kui kogu ülejäänud maailm oli juba languses. [Andrus] Ansip väitis algul, et majanduslikku depressiooni meil ei ole ja ei tulegi. Andke andeks, kui meil on selline riigijuht, siis mida me tahame saada? Kui nii edasi läheb, siis eestlane jookseb üldse minema.


----------------------------------


Hillar
Amandus
G4Si turva­töötaja


Ootan võimukandjatelt eelkõige viisakat ja inimväärset suhtumist, mitte aga nii, et lihtsalt tõstetakse aktsiisi või vähendatakse emapalka või mõnda muud hüve. Kõik asjad tuleks töötajate ja ametiühingutega läbi rääkida, aga mitte nii, et nemad siin sätivad asju ainult sinnapoole, et tööandjatel oleks kergem inimesi lahti lasta. See ei ole aus.


------------------------------------


Margus
Jaago
MTÜ Eesti 100


Kui raha ei ole, siis ei ole seda kuskilt võtta. Me ei ela lollidemaal, et viskad kuldmündi mulda ja see hakkab kasvama. Ei saa süüdistada praegust valitsust selles, et töötuskindlustusmaks on ainult kaks protsenti.


Selle otsuse tegid eelmised valitsused, siis kui olid head ajad. Ja kõik olid õnnelikud ja arvasid, et selline roosa mannavaht kerkib igavesti. Hakata sellistel aegadel nagu praegu ähvardama streikide ja muude niisuguste asjadega on minu arvates moraalitu.


-----------------------------------


Eelar
Jernits
Metsatöötajate Ametiühing


Nagu [Ivari] Padar ütleb, tööd on vaja teha, aga mitte muliseda. Tööd aga ei lase rahulikult teha uus töölepinguseadus, mis töötaja igasugustest õigustest ilma jätab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles