Eesti firma ihkab emotsioonide Google’iks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Jäätma näitab Cannes’i loovfestivali pealaval täissaalile, kuidas Realeyesi tehnoloogiaga videoid vaatava inimese emotsioone mõõta.
Mihkel Jäätma näitab Cannes’i loovfestivali pealaval täissaalile, kuidas Realeyesi tehnoloogiaga videoid vaatava inimese emotsioone mõõta. Foto: Olav Osolin

Rahvusvahelise loovusfestivali Cannes Lions avapäeval astus kuulsa Cannes’i festivalipalee peasaali lavale tehnoloogiafirma Realeyes tegevjuht Mihkel Jäätma, et tutvustada eestlaste juhtimisel loodud lahendust, mis võimaldab reaalajas mõõta inimese emotsioone tema näojoonte põhjal.

Idee pole iseenesest uus, Paul Ekman ja Wallace V. Friesen tutvustasid näoliigutuste kodeerimissüsteemi FACS juba 1978. aastal, kuid siiani on selle kasutamine olnud äärmiselt ajamahukas ja kallis.

Kuus aastat tagasi leidsid Oxfordis õppinud Mihkel Jäätma ja Elnar Hajiyev, et tehnoloogia areng võimaldaks inimeste emotsionaalsust mõõta ka reaalajas, ning nii pandigi alus firmale Realeyes, millega hiljem liitus ka Martin Salo, kes kirjutas oma esimesed koodiread juba 7-aastaselt.

Rahvusvaheline haare

Pärast oma esinemist loovusfestivalil Postimehele intervjuu andnud Mihkel Jäätma pajatas, et praegu annab Realeyes tööd 30 inimesele, firma peakorter asub Londonis, põhitöö tehakse Budapestis ja viimasel ajal tegutsetakse hoogsalt ka USAs.

Sealse hiigelturu perspektiive avardab koostöö bränditud videomaterjalide loomise ja levitamisega tegeleva ettevõttega Be On, mille asutas American Online (AOL) käesoleva aasta aprillis ning mis suudab AOLi võrgustikku ja kolmandate osapoolte veebilehti kasutades viia videomaterjale enam kui 900 miljoni unikaalse kasutajani.

Be Oni eelkäijaks oli Taani firma Goviral, mille AOL 2011. aastal ära ostis, pakkudes selle asutajale, Cannes’is Jäätmaga lava jaganud René Rechtmanile lisaks 97 miljonile dollarile ka AOL Networks Internationali asepresidendi kohta.

Jäätma sõnul jahtisid nad koostööd Be Oniga pea terve aasta ning nüüdsest peaks Realeyes olema osaline kõikide suuremate AOLi videoprojektide testimisel.

Sisu on kuningas

Nagu Youtube’ile, on ka American Online’ile selgeks saanud, et üha rohkem inimesi otsib netist haaravaid videosüžeesid ning kõige edukamate videoklippide kõrvale reklaami müümine on tõeline kullaauk.

Maailma tippbrändid unistavad edukatest reklaamidest, mis leviksid kulutulena veebis miljonite inimesteni, ilma et reklaamija peaks meedia eest maksma. Omaette küsimus on aga see, kuidas potentsiaalsed eduklipid juba eos ära tunda, et nendesse investeeritav raha end ära tasuks. Siin tulebki appi Realeyesi tehnoloogia, mille abil võib kiiresti ja suhteliselt odavalt selgeks saada, missugustele filmidele elavad inimesed innuga kaasa ja mida nad vaadata ei viitsi.

Jäätma näitas ettekande ajal, kuidas Realeyesi tehnoloogia töötab, ning kogu saal nägi hiigelekraanil, kuidas tavalise sülearvuti kaamera registreeris inimese näojoonte liikumise järgi tema emotsioone, kuvades tulemused reaalajas tulpadena arvuti kuvarile.

Realeyes on uue tehnoloogia abil testinud enam kui tuhandet reklaami, alates tavalistest 30-sekundilistest klippidest ja lõpetades maailma kõige populaarsemate viirusreklaamidega, näidates neid enam kui 100 000 inimesele rohkem kui 30 riigis.

Jäätma sõnul võib inimestelt küll küsida, kas neile film meeldis või mitte, kuid igaüks kirjeldab oma tundeid erinevalt ja päris täpset tulemust nii ei saa. Nüüd on aga võimalik kiiresti testida suurt hulka inimesi ning saada adekvaatseid mõõtmistulemusi.

Jäätma märkis, et firmadel ei ole tänapäevases kiires turunduses aega oma reklaame eelnevalt testida – lihtsam on uurida, kuidas inimesed juba valmis lahendusi vastu võtavad. Selle põhjal saavad reklaamijad otsustada, millist reklaamfilmi edasi näidata ning mis tuleks keset kampaaniat riiulile tõsta. Firma on teinud koostööd maailma suurimate brändidega – Fortune 500 brändidest on viie aasta jooksul uuritud umbes 60 alates P&Gst ja Nestlest, lõpetades LGga, kelle populaarse viirusreklaami «WC» («Toilet») testimist Mihkel oma esinemise ajal ka demonstreeris. Realeyesi tehnoloogia võimaldab reklaamijatel ka üha paremini aru saada, missugused naljad ja nipid inimestele meeldivad ning millest tuleks hoiduda, aidates sel teel ka reklaamiagentuuridel toimivaid reklaame luua.

Realeyesi eesmärk on teha tehnika nii lihtsaks, et emotsioone saaks mõõta iga tavalise arvuti või tahvelarvuti kaameraga, ning Jäätma on kindel, et selles vallas on eestlaste firma maailmas absoluutses tipus. Tõsi küll, neil on paar kõva konkurenti, üks USAs ja paar Euroopas, kuid eks tugev konkurents sunnib ka rohkem pingutama. Realeyesi tegevjuht on veendunud, et paari aasta pärast on nende tehnoloogia juba sedavõrd odav, et ka keskmised Eesti firmad võiksid oma reklaami selle abil testida. Jäätma sõnul on reklaamimaailm juba aru saanud, et video on kõige võimsam meedium ja emotsionaalsed argumendid müüvad paremini kui ratsionaalsed.

Teha emotsioonide Google

Tulevikku vaadates ütleb Mihkel, et Realeyes tahab saada emotsioonide Google’iks. Kui Google tahtis kogu maailma informatsiooni organiseerida, siis nende eesmärk on teha sama emotsioonide vallas.

Üks uus valdkond, milles Realeyes juba tööd teeb, on sisusoovitus. Kui seni on tegeldud põhiliselt olemasolevate videofilmide testimisega, siis samamoodi on võimalik koostada ka inimeste profiile ja selgitada, missugust tüüpi üks või teine indiviid on. Sel moel on inimestele senisest palju lihtsam soovitada selliseid filme või videoid, mis neile meeldiksid.

Jäätma kurtis, et praegu peavad inimesed internetis palju igasugust jama vahtima, sest nad ei leia neid huvitavaid materjale üles. Tulevikus peaks selline asi muutuma ja loodetavasti annab Realeyes selleks omalt poolt olulise panuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles