Hiinlaste Huawei «nõus Nokiat ostma»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina telekomigrupi tarbijakaupade divisjoni juht Richard Yu
Hiina telekomigrupi tarbijakaupade divisjoni juht Richard Yu Foto: SCANPIX

Huawei kaaluks Nokia ostmist, et aidata sel tõusta maailma juhtivaks nutitelefonide tootjaks, ütleb Hiina telekomigrupi tarbijakaupade divisjoni juht Richard Yu.

«Me kaalume sedalaadi oste... Võib-olla tekiks meil teatud sünergia, aga kõik sõltub Nokia valmisolekust. Meie meeled on avatud,» ütles Yu Londonis firma viimase tipptelefoni Ascend P6 tutvustamisel.

Huawei ei ole iial varem arvestatavaid oste teinud ning grupile lähedalseisvad allikad hoiatavad, et pakkumine ei pruugi olla konkreetse loomuga.

Küll aga rõhutavad Yu jõulised väljaütlemised Hiina firma võimast tõusu mobiiliturul ning nende ambitsioone hakata kõigutama nutitelefonide vallas nii Samsungi kui Apple’i troone.

Yu ennustab, et «nutiturgu» hakkavad valitsema kolm-neli firmat, ning hoiatab, et Microsoft Windowsi telefoniplatvorm – mida kasutavad nii Nokia kui Huawei – on «nõrk».

Nii ongi Huawei läinud nutitelefonide osas valdavalt üle Google'i Androidile.

«Kas Windows Phone edukaks osutub, on raske öelda – selle turuosa on väga väike. [Windows Phone] on nõrk, aga ikka küsivad nad litsentsitasu. See pole hea. Android on tasuta.»

Isegi ilma ühtegi ettevõtet omandamata on Huawei kerkinud Samsungi ja Apple’i järelsuuruselt kolmandaks nutitelefonide tootjaks maailmas.

Yu sõnutsi kavatseb firma müüa käesoleval aastal 55-60 miljonit nutifoni. Seejuures on kasvutempo niivõrd kõva, et Yu kurdab komponentide nappuse üle – mistõttu tootmine vahel takerdub.

«Kahekümne aasta eest ei olnud me mitte keegi aga nüüd on meil parim [telefonide] kvaliteet ja meie kliendid ütlevad, et me oleme parimad,» ütles Yu.

«Me tahame konkurentidega vahet vähendada. Me tahame juhtima asuda.»

Hetkel investeerib Huawei innukalt järgmise põlvkonna telefonitehnoloogiasse ning tahab hakata tootma seadmeid, mis oleksid õhemad, kergemad ja kiiremad kui Samsungi lipulaevad.

Samuti on firmal sihikul selliste vidinate alistamine nagu Google Glass ja ohtrate kuulujuttude allikas – Apple’i käekell iWatch.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles