Küprose president tahab abipaketi täielikku ümbertegemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose president Nicos Anastasiades.
Küprose president Nicos Anastasiades. Foto: SCANPIX

President Nicos Anastasiades palub teha täielikult ümber Küprose 10 miljardi eurose abipaketi, mis on tema sõnutsi rängalt räsinud riigi majandust ja pangandust ning muutnud tingimuste täitmise sisuliselt võimatuks.

Financial Timesi valduses on Anastasiadese poolt läinud nädalal Eurogrupi rahandusministritele ja «troikale» läkitatud kiri, milles president juhib tähelepanu sellele, et riigi juhtivate pankade restruktureerimine «teostati ilma hoolika ettevalmistuseta», mistõttu on ära pühitud paljude Kreeka ettevõtete tegevuseks vajalik likviidsus, vajalikuks osutunud kapitalikontrollid on aga lämmatamas saareriigi majandust.

«Majandus on aetud sügavasse langusse, mis on toonud kaasa töötuse süvenemise ning muutnud eelarvekärbete teostamise veelgi raskemaks,» kirjutab Anastasiades ELi institutsioonidele ja IMFile.

«Ma panen teile tungivalt südamele olemasolevad võimalused üle vaadata ning esitada Küprosele ja selle elanikele teostatav tulevikukava.»

Anastasiades palub ELi liidritel peatada riigi kahe peamise panga restruktureerimisprotsess. Kõnealused asutused katavad 80 protsendi Küprose pangandussektorist, restruktureerimine eeldaks täiendavaid tagatislaene euroala riikidelt.

Ühe euroametniku sõnutsi on EL sellest kirjast «hämmingus». Ta lisas, et rahandusministrid arutavad küsimust tänasel korraliselt koosolekul.

«Sisuliselt palub ta selle programmi täielikku ümberpööramist,» ütles ametnik, kinnitades, et see oli Anastasiadese valitsuse süü, et nad päästeoperatsiooniks valmis polnud – kuna nad hääletasid alguses paketi maha, nõustusid aga üheksa päeva hiljem praktiliselt sama diiliga.

Küprose paketi raames suleti riigi suuruselt teine Laiki pank, suurim laenuandja Bank of Cyprus läks aga drastilisele restruktureerimisele.

Väga vastuoluliseks osutus abipaketiga kaasnenud nõue sundida paketi eest maksma 100 000 eurot ületavate pangaarvetega hoiustajaid, kelle raha sisuliselt omastati.

ELi ja IMFi 10 miljardi eurosest paketist ei tohi kummagi panga toetuseks raha võtta.

Anastasiades kurdab oma kirjas, et ülalmainitud tingimused on Bank of Cypruse jaoks liiga rängad ning pangal on praktiliselt võimatu igapäevatööks sularaha leida.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles