Uus sagedusala tõstis Eesti 4G levilt Euroopas tippu

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljanda põlvkonna mobiilside on mõeldud interneti kasutamiseks. Fotol on 4G netipulk.
Neljanda põlvkonna mobiilside on mõeldud interneti kasutamiseks. Fotol on 4G netipulk. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

EMT teatas eilehommikusel pressiüritusel, et on katnud 4G leviga 95 protsenti Eesti territooriumist. Ettevõtte juhi Valdo Kalmi andmetel on maailmas sellise tulemuseni jõudnud vaid Singapur ja Lõuna-Korea, Euroopas on Eesti 4G levilt aga konkurentsitult esimene.

Seni on kohalikud telekomioperaatorid kasutanud neljanda generatsiooni andmeside edastamiseks 1800 MHz ja 2600 MHz sagedusalasid. Kuigi kõrgemad sagedused tagavad tarbijatele parema levi linnades ja tihedalt asustatud piirkondades, on varasemalt analoogtelevisiooni käsutuses olnud, kuid nüüd lisaks kasutusele võetud 800 MHz sagedusala plussiks parem katvus ja siselevi.

Tehnilise järelevalve amet (TJA) kuulutas EMT avalikul konkursil 800 MHz esimese sagedusloa võitjaks 29. mail, sideteenuse osutamisega antud sagedusalal lubas ettevõte alustada hiljemalt 16. juunil.

N-ö iludusvõistluse põhimõttel toimunud konkursi võitjal tuli paigaldada üle Eesti välitingimustesse vähemalt 199 tugijaama ja katta teenusega 95 protsenti riigi territooriumist väljaspool linnu, tagades lõppkasutajale allalaadimise andmeedastuskiiruse vähemalt 5 Mbps. Eile hommikul raporteeriski EMT TJA-le, et 95,1 protsenti elanikkonnast on 4G võrguga kaetud ja püsti on pandud üle kahesaja tugijaama.

800 MHz sagedusala eilne kasutuselevõtt EMT poolt ei jäänud aga vaidlusteta - eile õhtul teatas konkureeriv mobiilioperaator Elisa osaühingu Pemetel mõõtmistele toetudes, et EMT ei suutnud lubatud tähtajast kinni pidada ehk eile pärastlõunaks oli katmata üle 20 protsendi Eesti territooriumist. Seetõttu tuleks Elisa tegevjuhi Sami Seppäneni hinnangul TJA-l 800 MHz 4G litsents EMT-lt ära võtta.

Kalm lükkas süüdistused ümber. «Ma ootaks ära TJA mõõtmiste tulemused, nemad on ikkagi erapooletud selles küsimuses,» ütles EMT juht.

TJA lubas oma mõõtmistulemused ja seisukoha avaldada järgmise nädala alguses.

Kuigi lähiajal on Kalmu sõnul Eestis oodata 4G andmeside kasutajate suurt kasvu, seda eriti 4G toega nutitelefonide üha suureneva kättesaadavuse tõttu, ei usu ta, et suurenev kasutajate arv võiks EMT klientidele tuua probleeme ühenduskiirustega.

«Uusi jaamu toetab fiiberoptiline tuumikvõrk, mistõttu on koormuse kasvades võimalik lihtsalt «kraane lahti keerata»/.../kiiruste vähenemise pärast me ei muretse» ütles ta.

Teise ja kolmanda 800 MHz sageduse litsentsi pärast hakkavad konkureerima kolm telekomiettevõtet – mobiiltelefonioperaatoritele Elisale ja Tele2-le pakub kolmanda litsentsi pärast konkurentsi ka äsja omanikku vahetanud Starman.

Kui EMT pidi esimese konkursi võitjana riigieelarvesse maksma ühekordse loatasuna miljon eurot, siis teise ja kolmanda litsentsi alghind on 1,597 miljonit eurot. Iga-aastane sagedusressursi kasutamise eest tasutav riigilõiv saab kõigil kolmel olema võrdselt 24 150 eurot.

Kuna kõikide litsentside võitjate avalikustamise vahele peab regulatsioonide järgi jääma vähemalt 30 päeva, on TJA sagedushalduse osakonna juhataja Alo Einla sõnul teise konkursi tulemusi oodata juuli alguses ning kolmanda konkursi võitja avalikustatakse ilmselt augusti keskpaigaks.

Kiire andmeside

•    LTE on mobiilsidestandard, mis võimaldab andmesidekiirust kuni 300 Mbit/s. 4G on neljanda generatsiooni mobiilsidestandard. Kuigi LTEd ja 4Gd kasutatakse ülemaailmselt tihti sünonüümidena, ei vasta LTE rahvusvahelise telekommunikatsiooni liidu ITU standardi järgi neljanda generatsiooni nõuetele, mistõttu on tehniliselt tegu siiski 3,9G sidega.

•    Esimese LTE võrgu maailmas avas 2009. aasta detsembris TeliaSonera Stockholmis ja Oslos.

•    Esimese LTE võrgu Eestis avas 2010. aasta veebruaris EMT Tallinnas.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles