ELi abiraha Egiptusele läks vett vedama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse lipp.
Egiptuse lipp. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu poolt viimase seitsme aastaga Egiptusse suunatud 1 miljardi eurone abi ei ole suutnud parandada demokraatiat ja inimõigusi riigis, tunnistab Euroopa Kontrollkoda.

Kontrollkoja audiitorid on avastanud, et pärast rahvarahutusi võimule tulnud uus Egiptuse valitsus on eelkäijatest veelgi vähem huvitatud sellest, et ELi poolt sponsoreeritud programmide abiga tugevamat kodanikuühiskonda ehitada ning kaitsta naiste ja vähemuste õigusi.

Ühtlasi tunnistas kontrollkoda, et 60 protsenti abirahast on pärast Egiptuse valitsusele ülekandmist jäljetult kadunud – kinnitades kahtlusi riigis levinud pettuste ja fondide väärkasutuse kohta.

«Nad ei tee praktiliselt mitte midagi tingimuste täitmiseks – aga raha antakse [neile] ikkagi,» ütles raporti koostamise eest vastutanud kontrollkoja ametnik Karel Pinxten.

Pinxten pani Euroopa Liidule tungivalt südamele Egiptuse abistamise poliitika kriitiliselt üle vaadata.

Euroopa Komisjon aktsepteeris oma ametlikus vastuses küll raporti väiteid, kuid leidis, et selle autorid «ei arvesta piisavalt [Egiptuse] poliitilist konteksti» ning rõhutas, et tulemusi tuleb oodata kannatlikumalt.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles