Hiina ja inflatsioonihirm veavad nafta hinda üles

Peeter Koppel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Koppel.
Peeter Koppel. Foto: Postimees

Viimasel ajal on nafta hind teinud suhteliselt jõulise

comeback

'i. Kui veel mõni kuu andsid suurte finantsinstitutsioonide analüütikud võidu naftabarrelile üha madalaimaid hinnasihte, sest deflatsioonilises- ja/või kriisikeskkonnas ju istutakse kodus pimedas ning autoga ei sõideta, siis praeguseks hetkeks on neid tabanud ebameeldiv üllatus.



Käesolevat lugu kirjutades heitsin pilgu ekraanile ning avastasin, et naftabarreli eest küsitakse NYMEXil juba  68,50 dollarit... Selline ralli 30 dollari tasemelt on muljetavaldav, eriti kui arvestada seda, et nõudluse poolelt ei ole globaalne taust eriti soodus, ning erinevate naftatoodete laoseisud on kasvamas.

Millest siis selline liikumine?

Esiteks on nõudlus nafta järele just Aasias (eriti Hiinas) taas kasvamas, samas kui pakkumine on stagneerunud. Hiinlased on oma majanduse «soojana» hoidmiseks käivitanud tohutute mastaapidega riiklike investeeringute kavad - infrastruktuuri-investeeringuid ei ole loogiliselt mõeldes võimalik ilma naftat ja naftatooteid massiivselt kasutamata teha. Lisaks sellele on automüük Hiinas samuti kasvamas. Samas pakkumise poolel - nagu mainitud - stagnatsioon. Venemaa ei suuda mahtusid tõsta, OPECi riikides püsib toodang ühel tasemel ning Saudi Araabias on isegi tootmismahte vähendanud.

Teiseks - raske on jätta tähelepanuta erinevate varade turgudel tärganud inflatsioonihirmu. Viimane on seotud sellega, et arenenud riikide poliitikud ja keskpangad on eriti oma viimase aja monetaar- ja fiskaalpoliitiliste meetmete ning paisuvate eelarvedefitsiitidega loonud kriitilises massis turuosalistes arusaama, et varem või hiljem peab raha trükkimine kaasa tooma inflatsioonipuhangu. Usaldamatus poliitikute vastu lihtsalt toob kaasa raha liikumise reaalvaradesse.

Kolmandaks on poliitikute ja keskpankade tegevus erinevate stimulatsioonipakettide läbi loonud ka laiema arusaama, et võtmepiirkondades suudetakse nominaalkasv siiski vähemalt mõneks ajaks «taastada ». Nn ettevaatavad indikaatorid vähemalt sellele viitavad ning see on alati toorainekompleksile (sh nafta) hea uudis.

Nafta võimalikust edasisest tõusust osa saamiseks on investoril mitmeid erinevaid võimalusi - alates naftaettevõtete aktsiatest (nii tootjad kui uute ressursside otsijad) kuni Norra krooni ja Kanada dollarini välja.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles