Rein Lang kärbib vaesteadvokaatide tasusid

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Langi valimislehe fragment.
Rein Langi valimislehe fragment. Foto: www.reform.ee

Vaesteadvokaadid peavad edaspidi kitsamalt läbi ajama, sest rahanappus sunnib kärpima tasusid, mida riik maksab õigusabi kulude katteks neile inimestele, kes ise advokaati palgata ei jaksa.


Nii odavneb üks menetlustoiming kriminaalasjas 420-lt 350-le kroonile. Tund istungiaega maksab edaspidi 200 krooni senise 250 asemel. Tsiviilasjade ettevalmistusaja tunnitasu odavneb 420-lt 300-le kroonile tunnist. Sama palju väheneb tsiviilasjade istungiaja tund.

Haldusasjade esindaja tasu väheneb 250-lt 200-le kroonile tunnist. Senisest vähem maksab riik ka apellatsioonkaebuse esitamise eest. Seni tasuti ühe apellatsiooni koostamise eest 900, nüüd 800 krooni.

Koos majanduskriisiga on ka nõudlus riigi kulul töötavate advokaatide järel kasvanud. Advokatuuri andmeil on selle aasta viie kuuga kasvanud tsiviilasjades vajadus riigiadvokaadi järel 60 protsenti. Pisut väiksem on kasv kriminaalasjades. Selle aasta esimeses kvartalis tehti 370 riigi õigusabi määrust, mullu samal ajal oli neid 39.

Riigieelarves oli õigusabiks 48 miljonit krooni, pärast eelarvekärpeid jääb 42,4 miljonit krooni. Tasude vähendamisega loodab justiitsministeerium kokkuhoidu 6,3 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles