Dombrovskis: devalveerida tuleks vähemalt 30 protsenti

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis. Foto: Raigo Pajula

Rahvusvaluuta devalveerimine oleks radikaalsetest eelarvekärbetest oluliselt ebameeldivam meede, sest vahetuskursi muutus peaks olema 30 protsenti ja hammustaks inimeste sissetulekust kärbetest suurema tüki, lausus Läti peaminister Valdas Dombrovskis.


Dombrovskis selgitas Läti päevalehele Diena antud intervjuus, et inimesed hindavad 10-protsendilist eelarvekärbet liiga rängaks, edastab LETA.

Teisalt, kui latti devalveerida, siis ei oleks vähem kui 15-protsendilisel kursimuutusel mõtet ning tõenäoliselt peaks see olema vähemalt 30 protsenti, rääkis Dombrovskis, selgitades, et devalveerimine vähendaks inimeste sissetulekuid oluliselt rohkem kui eelarvekärbe.

Ta toonitas, et Läti on väike ja avatud majandus ning sissetoodavate kaupade, energia ning kütuse hind devalveerimise korral ei muutu. «Kõik need hinnad tõusevad ja Läti väikese ja avatud majanduse juures haihtub devalveerimise efekt väga kiiresti, samas kui šokk mõjutab kõike ja kõiki» lausus Dombrovskis, juhtides tähelepanu asjaolule, et devalveerimine mõjutaks kogu ühiskonda.

Dombrovskis tunnistas, et on üha ägedamalt devalveerimisjuttude pärast mures, sest need ei tule kasuks ei riigi majandusele ega poliitilisele stabiilsusele.

Täna hommikul Läti riigiraadios esinedes toonitas Dombrovskis, et riigi majanduse stabiliseerimisplaani väljatöötamisel, mille lõppeesmärgiks on 3-protsendilise eelarvedefitsiidi kriteeriumi täitmine, on arvestatud stabiilse lati kursiga ja oluliste eelarvekärbetega. «Plaan ei näe ette lati devalveerimist,» kinnitas peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles